Cultură

Unul dintre cei mai cunoscuți autori români de carte în străinătate, Matei Vișniec lansează la Buzău „Un secol de ceață”

Seria „BIAF Talks” de anul acesta este deschisă de organizatori cu o întâlnire-eveniment, la Centrul Expozițional Iazul Morilor, luni, 21 august,ora 18.30. Este vorba despre participarea dramaturgului poetului și jurnalistului român Matei Vișniec, care își va lansa unul dintre cele mai recente romane, „Un secol de ceață”. El trăiește de mulți ani între două ţări, între România și Franța, şi între două limbi. El a scris foarte mult: poezie, teatru, roman, a scris proză scurtă și a scris eseu, atât în limba română, cât și în limba franceză.

Scriitorul va fi alături de publicul BIAF, pentru a vorbi participanților despre idei și ideologii, despre cărțile sale și parcursul ideologic pe care acestea îl ating, cum se integrează piesele pentru copii în toată această construcție și multe altele.

Organizatorii, citându-l pe autor, spun că în volumul „Un secol de ceață” – un roman de o extraordinară complexitate și forță narativă -, Matei Vișniec a pornit de la evenimente trăite de propria familie. Iată ce spune acesta:  „Aș plasa acest roman în categoria ficțiunilor istorice, deși toate bazele sale de plecare sunt reale; ele se hrănesc din evenimente trăite de propria mea familie, precum și de mine însumi, în naveta mea culturală Est-Vest (…) Răul are întotdeauna un frate geamăn. Am încercat să înțeleg eu însumi, scriind, de ce oamenii nu învață mai nimic din greșelile trecutului și, mai ales, de ce repetă erorile servituții voluntare. Ceața ideologică despre care vorbesc în carte nu s-a risipit în acest început de secol, iar pe alocuri mi se pare că se îndesește, chiar în multe minți subtile și în multe suflete generoase. Îl invit pe cititor să se îmbarce în lectura acestei cărți pentru a-și face singur o părere despre dilemele secolului trecut și despre cele profilate la orizont. Cu acest avertisment tragic, lăsat nouă moștenire încă de la grecii antici: doar problemele au soluții, nu și dilemele…”.

ubitorii de carte și teatru vor putea achiziționa la acest eveniment mai multe volume ale autorului: „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, culegerea de texte scurte „Cabaretul cuvintelor”, romanele „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Sindromul de panică în Orașul luminilor”, precum și piesele de teatru pentru copii și adolescenți „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, „Extraterestul care își dorea ca amintire o pijama”, „Capra, iedul cel mic și cumătra lupoaică”, „Povestea regelui supărat pe clovn” și „Cu vaporul spre stele”.

Articole similare