Sănătate

Unde vor putea fi imunizați copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Începând de miercuri, 26 ianuarie, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani vor putea fi vaccinați împotriva Sars-Cov-2. Pentru imunizarea celor mici, autoritățile buzoiene au organizat mai multe fluxuri de vaccinare, astfel încât răspândirea tulpinii Omicron în rândul copiilor să se diminueze.

Prin urmare, conform hărții centrelor de vaccinare Covid-19, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani se vor putea imuniza în trei centre amenajate în municipiul Buzău și într-un centru din municipiul Râ­m­nicu Sărat. Este vorba despre centrele de la Muzeul Județean (fostul centru de pe Bulevardul ,,Nicolae Bălcescu”), cel de la demisolul Dispensarului nr.14 din Broșteni și cel de la Galleria Mall, toate din municipiul Buzău. În Râmnic, copiii vor putea fi imunizați la Centrul de vaccinare de pe Strada Micșunelelor.

Începând cu data de 17 ianuarie, centrul de vaccinare care a funcționat pe Bulevardul ,,Nicolae Băl­cescu” s-a mutat la Muzeul Județean. Pentru a asigura condiții propice pentru vaccinarea copiilor, centrul de la Muzeul Județean a fost mutat la Galleria Mall, iar programul de acolo a suferit modificări. Concret, odată cu această mutare, Centrul de vaccinare din mall va funcționa în toate zilele săptămânii, nu ca și până acum, doar în week-end, cu același personal medical care, de luni până vineri, asigura vaccinarea în centrul de pe Bulevardul ,,Nicolae Bălcescu”.

Copiii din categoria de vârstă 5-11 ani vor fi vaccinați cu doza Comirnaty (de la Pfizer). Vaccinarea anti-Covid a acestora se va face tot în două doze, cu interval de 21 de zile între ele. Doza este însă de 10 micrograme, practic o treime din doza care se administrează unei persoane de peste 12 ani.

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, cantitate suficientă pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, dintr-un total de 1,2 milioane câți ar fi eligibili.

Potrivit Centrului Națio­nal de Coordonare a Activității de Vaccinare, riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani: „Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0,2–1,9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile”.

La nivelul județului Buzău, numărul persoanelor care s-au vaccinat a scăzut considerabil în ultima perioadă. Potrivit Ins­tituției Prefectului, marți au fost imunizate doar 76 de persoane cu prima doză și 46 cu cea de-a doua. De la începutul campaniei de vaccinare, 141.393 persoane s-au imunizat împotriva Covid-19, dar schema completă a fost efectuată doar de 107.277 buzoieni. De asemenea, doza booster a fost aplicată pentru 36.028 buzoieni.

În același timp, numărul cazurilor noi de infectare cu Sars-Cov-2 crește, rata de incidență în municipiul Buzău fiind aproape de 3, respectiv 2,99, la ultima raportare de miercuri. Prin urmare, municipiul este extrem de aproape de scenariul roșu.

Articole similare