luni, 01 iunie 2020

Unde mai merg lucrătorii Centrului de Transfuzii pentru a obţine necesarul de sânge pentru spitale

Centrul de Transfuzii Buzău se luptă să facă faţă lipsei de sânge pentru bolnavii din Spitalul Judeţean, dar şi pentru cei din spitalele din Capitală, unde ajung  foarte mulţi pacienţi din Buzău. În ultimii ani, necesarul de sânge din spitale a crescut, în timp ce număul donatorilor, în special a celor fidelizaţi, a fost într-o continuă scădere.

,,Orice donare este ­bi­nevenită. Ne îngrijorează însă faptul că a scăzut semnificativ numărul de donatori fidelizaţi, iar noi încercăm să convingem donatorii ocazionali, care vin în special în urma unor campanii, să devină donatori fideli, pentru că gestul umanitar al donării salvează vieţi”, spune directorul Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun.

Pentru a face faţă în aceste condiţii, Centrul de Transfuzii Buzău  a organizat nenumărate caravane prin judeţ pentru colectare de sânge. Miercuri, 16 mai, o astfel de caravană a poposit la fabrica de bere ,,Ursus”. Directorul Centrului,  biologul Adriana Crăciun, spune că un ajutor consistent pentru Centrul de Transfuzii a venit întotdeauna din partea structurilor MAI şi ale Armatei.  Ultima donare de sânge din această zonă a avut loc în  urmă cu câteva zile,  când caravana Centrului de Transfuzii Buzău  ajuns la  Unitatea Militară Boboc. De mare ajutor a fost şi sprijinul pe care Centrul de Transfuzii Buzău l-a primit, săptămâna trecută, de la Nehoiu. Directorul Centrului de Transfuzii buzoian a postat pe pagina de socializare un mesaj de recunoş­tinţă: ,,Acolo unde de obicei ne alinăm sufletele, am realizat astăzi (n.r., 10 mai)  una dintre cele mai frumoase acţiuni de donare. Mulţumim donatorilor din Nehoiu, părintelui Furtună şi inimoasei sale soţii, şi nu în ultimul rând ÎPS Ciprian, Arhie­piscopul Buzăului şi Vrancei, care a binecuvântat această acţiune”. Este vorba  despre acţiunea de donare de sânge organizată la Catedrala ,,Sfântul Gheorghe” din Nehoiu, la iniţiativa preotului Bogdan Furtună.

De asemenea, directorul Centrului de Transfuzii Buzău spune că o colaborare bună ­exi­stă şi cu directorii spitalelor din judeţ. Pe lângă aceste ajutoare ­bine­venite, de altfel, în condiţiile scăderii numărului celor care merg la Centru să doneze, rectorul Centrului a apelat şi la ajutorul primăriilor. În domeniul administraţiei nu există o tradiţie, însă prin acţiuni repetate, responsabilii Centrului de Transfuzii speră să găsească mai mult sprijin, în special cu difuzarea informaţiei şi cu locaţiile în care să se poată desfăşura astfel de acţiuni.

În continuare, donatorii be­neficiază de un set complet de analize gratuit, şapte tichete de masă în valoare de 66,99 lei, precum, si de o zi liberă de la locul de muncă. Pentru fidelizarea donatorilor trebuie ca intervalul dintre două donări nu trebuie să fie mai mic de 60 de zile.

Efectele benefice pentru donatori

Donarea reface şi împrospătează cantitatea de sânge din corp. Donarea previne hipertensiunea arterială şi scade riscul de accident vascular, cerebral sau de paralizie. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.

Operaţiunea de donare de sânge se face doar cu ustensile şi obiecte sanitare cu unică folosinţă. Pentru primitor, riscurile sunt înlăturate, pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere, iar dacă nu este conform, sângele este incinerat.

Cine nu poate dona

Pot dona doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, care nu a suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale şi care nu sunt sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie ori în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării.

Nu pot dona persoanele care sunt pensionate pe caz de boală indiferent natura acesteia  şi persoanele care au în prezent sau au avut (indiferent când, chiar şi în copilărie), una dintre următoarele boli sau afecţiuni:  orice tip de hepatită, antigen ATG , HBS, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet, boli de inimă, boli de piele, boli ale sângelui, cancer, sida, leucemie, boli cronice, cardiace, psihice, afecţiuni cardiovasculare, tendinţă patologică la sângerare, precum şi afecţiuni ale tractului gastrointenstinal, genitourinar, afecţiuni hematologice, afecţiuni renale, afecţiuni metabolice şi endocrine, afecţiuni ale sistemului respirator, alergii s.a.m.d. Persoanele cu boli profesionale, pensionate medical sau cu un comportament sexual riscant nu pot, de asemenea, să doneze sânge.

loading...
error: Content is protected !!