Sport

,,Undă verde” pentru asocierea AS FC Buzău – Primărie – Consiliul Județean. Chinurile facerii noii echipe de fotbal

Telenovela preluării echipei de fotbal din Crâng de către mediul privat se apropie de final. Până la urmă, salvarea formației locale de ligă secundă, la un pas de desființare în iarnă, după ce primarul Constantin Toma a anunțat că nu mai poate susține de la bugetul local finanțarea unei echipe ce nu poate promova în Liga 1 din cauza statutului, ulterior revenind asupra deciziei și acordându-i o perioadă de grație până la finalul campionatului, nu a venit nici Rusia, nici din Belgia, nici din Turcia și nici din zona arabă ci de la… Lanurile! Concret, din acționariatul noii entități, AS Fotbal Club Buzău va face parte inginerul Constantin Cristea, patronul divizionarei D Voința Lanurile, socrul vicepreședintelui Consiliului Județean, Felix Rache. De altfel, în lumea fotbalului buzoian, se știe deja că inginerul Cristea va fi doar o interfață a vicelui CJ, cel care va controla, în realitate, partea din acționariat aferentă. Din noua structură care va gestiona activitatea echipei de fotbal vor face parte, în procente egale, câte 40 la sută, atât Consiliul Local Municipal, cât și Consiliul Județean, care își vor trimite proprii reprezentanți în Comitetul Director al noului club, restul de 20 la sută urmând să revină investitorului privat.

Voturi pentru asociere în CLM și CJ

Oficializarea noii structuri sportive a fost făcută ieri, când au avut loc ședințe extraordinare și la Consiliul Local Municipal, și la Consiliul Județean, unde a fost votată asocierea celor două entități publice cu AS FC Buzău. La Consiliul Județean, votul aleșilor a fost majoritar  favorabil asocierii – au fost nouă abțineri  -, în timp ce la Consiliul Local Municipal ședința a fost una cu ceva scântei, consilierii opoziției Andrei Neder, Irinel Cîrstea și Silviu Roșioru cerând lămuriri și garanții în privința legalității aso­cierii ce era supusă votului. ,,În statutul acestei asociații va fi deschidere pentru cooptarea oricărui investitor străin pentru a mări capitalul social. Trebuie să avem din punct de vedere juridic absolut toți pașii făcuți, astfel încât până pe 30 iunie Federația Română de Fotbal să ia act de demersul nostru și să ne înscrie în Liga a 2-a în continuare, cu posibilitatea de a promova. Atât am găsit, atât facem în acest moment. Am avut discuții și în străinătate, și în țară. Pentru moment este cea mai bună soluție”, a explicat primarul Constantin Toma.

Neagu: ,,Promovarea în Liga 1, în maxim 3 ani”

Într-o conferință de presă susținută alături de primarul Constantin Toma și de vicepreședintele CJ Adrian Petre, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a oferit mai multe explicații pe marginea noului proiect pus pe picioare în fotbalul buzoian. Printre altele, Neagu a anunțat că obiectivul viitoarei echipe va fi promovarea în Liga 1, care ar trebui să se întâmple în maxim trei, ani, dar s-ar putea produce și mai devreme, într-o conjunctură favorabilă. ,,Sper să reușim, pas cu pas, într-o perioadă de timp rezonabilă, un an, doi, trei să ajungem acolo unde ne este locul, în Liga 1. Astăzi (n.r; ieri) a fost un prim pas. Noi, Consiliul Județean, împreună cu Primăria municipiului Bu­zău am mandat pe cineva să se ocupe de ceea ce înseam­nă acte, vor urma alte cel puțin două hotărâri de Consiliu, unde vom spune absolut totul: cine va fi antrenor, care este organigrama ș.a.m.d. Noi, domnul primar Toma și Primăria, eu și Consiliul Județean am fost de acord să participăm la această poveste. Finanțarea va fi transparentă, pentru că este vorba de bani publici. Ce vă pot eu garanta este că va fi o echipă fără nici un fel de probleme. Mâine (n.r; as­tăzi) vom avea o întâlnire cu cel care va intra ca finanțator. Ne dorim dezvoltarea profesionistă a acestei echipe de fotbal care, la rândul ei, poate să genereze și multă emulație în rândul tinerilor. (…) Se va modifica statutul (n.r. lui FC Buzău), tocmai de aceea vom mai avea două ședințe de Consiliu până când se va definitiva această poveste. Lucrurile vor fi foarte bine rezolvate. În primul rând trebuie a se găsi chichița și chestia legală să putem să primim licențiere pentru promovare. (…) Președintele acestei noi structuri, să știe toată lumea și să eliminăm orice fel de speculație, va fi cineva din mediul privat”, a detaliat președintele Consiliului Județean, Petre E­manoil Neagu. Șeful CJ a mai anunțat că nu vor fi afectate în niciun fel echipa de handbal masculin HC Buzău și cea de fotbal, Metalul, care vor fi susți- nute, în continuare, de Consiliul Județean.

Nume noi la bursa zvonurilor. Cine ar putea fi președinte și antrenor

De ultimele evenimente din fotbalul buzoian nu este străin secretarul general-adjunct al Federației Ro­mâne de Fotbal, Gabriel Bodescu. Surse din fotbalul buzoian susțin chiar că Bodescu ar fi gândit această mutare, în urma unor discuții și întâlniri cu primarul Constantin Toma, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și vicepreședintele CJ Felix Rache. În spațiul public a apărut deja varianta unui cuplu președinte-antrenor format din Daniel Stanciu și Costel Enache, care și-au încheiat misiunea la Universitatea Cluj cu contra- performanța de a rata calificarea în play-off-ul ligii secunde și, implicit, a promovării în Liga 1. Un alt nume vehiculat pentru postul de antrenor este cel al lui Marius Lăcătuș, o variantă oarecum bizară, în condițiile în care CV-ul de tehnician al ,,Fiarei”, de mai mult timp fără niciun angajament, este extrem de modest. Nu este exclusă, însă, nici varianta ca Ilie Stan să continue și pe banca noii echipe!

Articole similare