Politic

Un partener de șmecherii al fostului deputat Titi Holban, pe lista susținătorilor lui Cîțu la șefia PNL

Duminica trecută, cu doar o oră înainte de debutul ședinței Consiliului Național al Partidului Națio­nal Liberal, premierul Florin Cîțu își anunța, într-o conferință de presă la sediul din Modrogan, candidatura la șefia PNL. ,,O să vă spun ce vreau și de ce candidez. PNL are nevoie de un suflu nou, în același timp să ducă mai departe principiile ­li­berale. Promisiuni auziți zilnic. Eu v-am obișnuit cu mai puține vorbe, mai multe fapte. Mă voi asigura că PNL va fi cel puțin opt ani la guvernare. Vă spun că voi câștiga, nu există altă variantă și vă invit și pe voi, colegi liberali, să faceți parte din echipa câștigătoare”, a spus Cîțu. Alături de Florin Cîțu au fost prezenți mai mulți lideri importanți ai partidului, printre care Rareș Bogdan, Emil Boc, Robert Sighi­ar­tău, Gheorghe Flutur sau Vergil Chițac, Raluca Turcan, Lucian Bode, Virgil Popescu sau Nicolae Ciucă. În total, peste 40 de lideri ai partidului, miniștri, primari sau președinți de Consilii Județene și parlamentari sunt pe lista susținătorilor lui Cîțu la șefia PNL.

Printre aceștia, preșe­dintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Petru Ștefan Thuma, fost deputat PNL, condamnat în 2014 la șase luni închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. În anul 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a găsit vinovat pe Thuma de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În 2017, Thuma Hubert a fost ales președinte al PNL Ilfov. La vremea res­pectivă, el a declarat pentru HotNews.ro că perioada de încercare a sentinței sale (doi ani) a încetat și a fost reabilitat, astfel că respectă criteriile de integritate ale partidului. Acesta a adăugat că tocmai în baza acestor criterii nu a mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar în 2016.

Numele lui Thuma se leagă, însă, și de o altă afacere de corupție, care l-a avut drept protagonist pe fostul deputat PNL (ulterior UNPR) de Buzău Titi Holban, și el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Acesta s-a aflat, pe parcursul anului 2014, sub control judiciar, măsură luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce plenul Camerei Deputaților a respins, pe 2 iulie 2014, ce­rerea ministrului Justiției de încuviințare a arestării sale preventive. Acesta a fost judecat pentru trafic de influență, respectiv că ar fi luat 10.000 euro pentru ca o firmă să nu fie sancțio­nată, după un control al Direcției Antifraudă. „Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurori a reieșit că, în cauză, există probe și date din care rezultă suspiciunea rezo­nabilă care conturează următoarea stare de fapt: în luna ianuarie 2014, inculpatul Titi Holban a acceptat promisiunea unui denun­țător că, în schimbul sumei de 10.000 euro, sumă pe care a primit-o efectiv, în două tranșe, va interveni pe lângă o altă persoană, pentru ca aceasta, la rândul ei, să intervină pe lângă un inspector cu funcție de conducere la una dintre Direcțiile Regionale Antifraudă, astfel încât o societate administrată de un apropiat al denunțătorului să nu fie sancționată în urma controlului efectuat de această instituție”, susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Denunțătorul din dosar este Adrian Necula, directorul companiei ilfovene MAYARO CARB – principalul furnizor de produse petroliere al benzinăriilor „Vâlceana”, fostă proprietate a familiei Holban -, iar intermediarul care urma să „aranjeze apele” la Direcția Antifraudă era deputatul PNL de Ilfov Hubert Petru Ștefan Thuma.

În ceea ce privește organizația liberală din Buzău, aceasta s-a declarat încă din start susținătoare a lui Ludovic Orban, motiv pentru care județul Buzău trage ponoasele de rigoare. Singura investiție palpabilă de până acum este giratoriul din plastic de la Spătaru, iar pentru func­ționarea Băncii de Gene a fost alocată o sumă la mișto, cu promisiunea că grosul finanțării va veni prin Pla­nul Național de Redresare și Reziliență, de unde… a fost sărită cu mare grație. Chiar și celebra anexă la Legea bugetului de stat, conținând pomeni alocate direct primăriilor controlate de primari ai puterii, a alocat bani singurei primării din județ controlate de PLUS.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker