Actualitate

Un oligarh cu afaceri la Buzău, spionaj economic cu detectivi și hackeri

Un investigator privat israelian, aflat în prezent în custodia SUA, a folosit hackeri indieni pentru a efectua operaţiuni de supraveghere pentru ruşii foarte bogaţi, a declarat un reporter într-un document depus miercuri seara într-o instanţă de judecată americană. Jurnalistul independent Scott Stedman a declarat unui tribunal din New York că detectivul privat încarcerat Aviram Azari a lucrat „la operaţiuni de supraveghere şi informaţii cibernetice la comanda oligarhilor ruşi”, citând o combinaţie de reportaje publice şi surse confidenţiale.

Stedman a afirmat într-o declaraţie că unul dintre oligarhii ruşi în cauză este magnatul aluminiului Oleg Deripaska, care controla și firma Strabag, despre care a spus că l-a angajat indirect pe Azari în legătură cu o dispută comercială din Austria.Purtătorul de cuvânt al lui Deripaska a spus într-un e-mail că acuzaţiile sunt „în mod evident neadevărate”. Un avocat al lui Azari, care luna trecută a pledat vinovat de conspiraţie pentru a comite hacking şi furt de identitate în formă agravantă, într-un caz separat, nu a răspuns la mesaje.

Stedman a făcut declaraţia în sprijinul cererii sale de a-l cita pe Azari pentru dovezi, într-un proces de calomnie în Regatul Unit intentat împotriva lui de consultantul de securitate britanico-israelian Walter Soriano, în 2020. Într-o serie de articole pentru publicaţia sa, Forensic News, Stedman a susţinut, printre altele, că Soriano a fost un intermediar între ruşii bogaţi şi firmele de supraveghere. Soriano a negat acuzaţiile şi a intentat un proces împotriva articolelor, acuzându-l pe Stedman că a organizat o campanie de defăimare, încălcare a vieţii private şi hărţuire.

Azari se află în prezent într-o închisoare federală din Brooklyn, în aşteptarea sentinţei în legătură cu o campanie de hacking legată de compania germană de tehnologie financiară Wirecard, a declarat avocatul său luna trecută. Reuters a relatat anul trecut că Azari a fost acuzat că a angajat firma indiană de hacking BellTroX în numele unor clienţi puternici. BellTroX, care a fost acuzat şi de hacking de către cercetătorii în securitate cibernetică de la Facebook şi din alte părţi, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Austriecii i-au dat papucii

Holdingul Rasperia, deținut de industriașul rus Oleg Deripaska, a intrat în aprilie 2007 în acționariatul Strabag, când a preluat o participație în capitalul social al companiei, iar acţionarii Strabag SE au vândut un număr mic de acţiuni din portofoliul lor către Rasperia. Un acord încheiat atunci între acționari prevedea, pe lângă numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, și coordonarea rezultatelor votului în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA).

Haselsteiner, acționarul principal al companiei austriece de construcții Strabag, a anunțat la jumătatea lunii martie că reziliază acordul cu compania deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska. De asemenea, austriecii au anulat plățile de dividende către compania lui Deripaska, după ce a încercat de mai multe ori, fără succes, să răscumpere pachetul de acțiuni al oligarhului. De asemenea, compania și-a încetat toate activitățile în Rusia, după ce oligarhul apropiat de liderul rus Vladimir Putin a intrat pe lista sancțiunilor occidentale. Deripaska este considerat un confident al lui Vladimir Putin.

Grupul de construcții Strabag avea, la jumătatea lunii martie, trei acționari principali: fundația privată Haselsteiner (cu o cotă de 28,3%), Rasperia Trading Limited, societate înregistrată în Cipru și controlată de oligarhul rus Deripaska (cu 27,8%), compania de asigurări UNIQA (15,3%) și grupul financiar Raiffeisen (14,2%). Doar 14,4% din capitalul social este „free float”, adică acțiuni care se tranzacționează liber la bursă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker