Sănătate

Un număr tot mai mare de cadre medicale au nevoie de psihoterapie

Conform ultimelor statistici, tot mai multe persoane au nevoie de psihoterapie, în această categorie fiind incluse şi cele care lucrează în domeniul medical. Pandemia de COVID-19 a crescut cererea pentru psihoterapie în numeroase ramuri de activitate, iar printre persoanele care au nevoie de consiliere sunt acum tot mai mulţi angajaţi ai spitalelor, în special cei care lucrează cu bolnavii de coronavirus şi care nu mai pot face faţă singuri stresului şi condiţiilor de muncă dificile.

Dacă te regăsești într-o astfel de situație iar munca printre bolnavii de COVID ți se pare din ce în ce mai stresantă, ai dificultăți de concentrare și simți că nu mai poți face față stresului, apelează la un psihoterapeut cu experiență. Psihologii cu experiență și-au adaptat progamul și condițiile de lucru astfel încât să ofere cele mai bune servicii pentru toți pacienții lor, indiferent de mediul de lucru din care provin și de problemele cu care se confruntă.

Autorităţile iau măsuri în acest sens

Ciprian Bacila, directorul medical de la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, declară pentru Digi24 că cererea pentru psihoterapie este crescută. Acesta a înfiinţat cu sprijinul Consiliului Judeţean o linie specială de telefon, numită Telverde, pentru a gestiona toate aceste situaţii de criză. Această linie este funcţională încă de la începutul pandemiei, însă a început să fie utilizată din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Această linie este de voluntariat, pentru ca spitalul pe care îl conduce face şi voluntariat. Sunt gestionate prin intermediul acestei linii starea de anxietate mare şi reacţiile depresive din timpul pandemiei, pentru toate persoanele care solicită ajutor.

Cea mai mare problemă este faptul că un număr din ce în ce mai mare de cadre medicale care sunt implicate în tratarea bolnavilor care au COVID-19 solicită ajutorul cabinetelor de psihologie, din cauză că au ajuns la un nivel ridicat de epuizare psihică, ce se alătură epuizării fizice, creând contextul perfect pentru depresii.

Toţi specialiştii care analizează acest efect în domeniul sănătăţii, afirmă că în această perioadă cererea este din ce în ce mai mare pentru servicii de psihoterapie, atât în sistem de stat cât şi în mediul privat. Cel mai bun exemplu rămâne însă cel privat, unde adresabilitatea este clar mult mai mare. Apar în ultima perioadă numeroase solicitări care vine de la părinţi pentru copii, de la adolescenţii care se confruntă cu izolarea şi cu întreruperea vieţii sociale, de la adulţii care trebuie să lucreze de acasă şi de la cupluri. Tulburările de adaptare, anxietatea şi depresia sunt cele mai comune motive pentru care tot mai multe persoane se adresează psihologilor.

Conform specialiştilor din domeniu, tot ceea ce a fost considerat în trecut vulnerabilitate, în prezent a devenit un teren fragil şi foarte bun pentru tulburări psihice. Stresul este cea mai importantă consecinţă a pandemiei şi determină cele mai multe solicitări, în special în radul persoanelor care lucrează în domeniul medical. Conform statisticilor, cadrele medicale sunt deja epuizate din cauza efortului pe care îl depun de mult timp şi aceasta este o realitate pe care autorităţile ar trebui să o ia în calcul şi să o gestioneze corespunzător.

Sursa foto – ziaruldebucuresti.ro

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker