Sănătate

Un număr din ce în ce mai mare de persoane cu obezitate morbidă ajung la urgenţe

Conform declaraţiilor autorităţilor, tot mai multe persoane care suferă de obezitate morbidă ajung la urgenţe în ultima perioadă. Medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, afirmă că zilnic se internează minim un pacient supraponderal, însă au fost şi pacienţi care aveau o greutate de peste 200 kg. aceşti pacienţi au nevoie de echipe suplimentare ISU pentru a ajunge la spital şi dezvoltă de cele mai multe ori complicaţii.

Privind la alte ţări din vestul Europei şi din SUA, une numărul de pacienţi obezi este mai ridicat decât în România, se pare că pandemia a venit să modifice datele deja cunoscute şi aduce în lumină tot mai mulţi pacienţi obezi.

Conform ultimelor cercetări şi statistici, se pare că 60% dintre pacienţi sunt supraponderali sau obezi. De asemenea, obezitatea a ajuns la 30% din adulţi. Tratarea pacienţilor cu obezitate morbidă şi preluarea lor implică eforturi suplimentare.

Conform specialiștilor, persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui să apeleze, pe lângă nutriționist și la un psihoterapeut. Cele mai multe cazuri de obesitate sunt generate de mâncatul compulsiv, generat de stres și de anxietate. Astfel, în timpul pandemiei, pacienții cu tendințe de îngrășare au fost într-un cerc vicios, pentru că pandemia a amplificat starea de stres, ceea ce a dus la îngrășare din cauza consumului excesiv de alimente. Pentru a gestiona eficient stările de stres, programează-te la o ședință individuală de psihoterapie.

Patologiile sunt complexe în cazul obezilor şi cea mai mare provocare este ca aceşti pacienţi să ajungă la spital. Spre exemplu, un pacient obez care locuieşte la etajul 4 are nevoie de mai mult personal pentru a fi transportat, urcat în ambulanţă şi dus pe secţie.

În general, în aceste situaţii intervin patru militari, dar în funcţie de greutate numărul de persoane poate creşte. În cazul în care pacientul are peste 200 kg, va creşte şi numărul de persoane care ajută la transportul supraponderalilor.

Obezitatea creşte numărul de bolnavi de COVID-19

Atunci când bolnavii se simt neputincioşi, deoarece au stări psihice induse de boală, se intensifică toată simptomatologia negativ. Obezitatea morbidă este cea care creşte considerabil riscul de îmbolnăvire de COVID-19. Totodată această afecţiune este şi cea care complică boala, conform medicilor specialişti. Acesta este cazul unui tânăr cu vârsta de 23 de ani, care s-a infectat în noiembrie şi care a ajuns la spital în stare gravă, cu insuficientă respiratorie.

O foarte mare problemă cu care se confruntă pacienții obezi sau suprapoderali sunt atacurile de panică. Încă de la debutul pandemiei, atunci când au descoperit că le-a fost limitată mobilitatea și că sunt ținuți la distanță de persoanele care se ocupau de întreținerea lor, persoanele suprapoderale au început să se confrunte tot mai des cu atacuri de panică. Este vorba în special despre persoanele care depindeau total sau parțial de alte persoane, din cauza greutății mari. Acesta este motivul pentru care tot mai mulți psihoterapeuți oferă ajutor în atacuri de panică, ajutând pacienții să se calmeze și să privească lucrurile rațional.

Grăsimea care se află la nivelul abdomenului poate să împiedice mişcările respiratorii corecte. Celulele adipoase au receptori care pot să e lege de virus mai uşor. Persoanele obeze au un risc mai mare de a contacta boala. În cazul în care nu se iau măsuri în acest sens, până la jumătatea lui 2025 jumătate din populaţie se poate confrunta cu obezitatea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker