joi, 04 martie 2021

Un nou incendiu devastator la reciclatorul Green Group

Incendiu cu pagube importante, marți, la o firmă aparținând reciclatorului Green Group. Aceasta după ce, anul trecut, un alt incendiu produs la un punct de lucru aparținând aceluiași grup de firme a afectat, în proporție de aproximativ 10%, materialele de acolo.

Buzoienii au aflat de incendiu după ce au observat un nor de fum gros rezultat din arderea deșeurilor care s-a extins marți, la orele amiezii, deasupra municipiului Buzău, fiind vizibil de la kilometri distanță. Cauza acestui fenomen – pentru care ISU Buzău a și transmis un mesaj RO Alert prin care avertiza populația să stea în casă și să închidă ferestrele – a fost incendiul de proporții de la un depozit de materiale reciclabile al unei societăți cu sediul în Zona Industrială, pe Șoseaua Pogonele, mai exact la societatea ROMRECYCLING, o altă filială a firmei Green.

Incendiul de anul trecut a pornit de la un scurtcircuit  la acumulatorii din materialele reciclabile depozitate. De data aceasta, cauza incendiului nu  fusese identificată de specialiști până la închiderea ediției, moment la care echipele ISU Buzău se mai aflau în teren pentru lichidarea focarelor. „Au rămas la fața locului pompierii ISU Buzău cu trei autospeciale. Nu mai sunt nici focare. Am deplasat la fața locului generatoare și surse de iluminat, astfel încât să fie iluminată zona de acolo și să finalizăm intervenția și să stabilim cauza producerii incendiului”, a declarat lt. Vasile Prahoveanu, purtător de cuvânt al ISU Buzău.

Forțele de intervenție pentru stingerea incendiului au fost numeroase. „În afară de ISU Buzău am avut forțe de la Vrancea, Ialomița, Prahova, Brăila și cele două servicii voluntare și private de la noi din județ. La momentul acesta s-au retras toate celelalte forțe”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.

Reprezentanții firmei au transmis un comunicat prin care oferea primele informații cu privire la acest incendiu. Conform acestora, incendiul „a avut loc la unul din spațiile de depozitare ale GreenWEEE, aflat la ieșirea din municipiul Buzău” și „la momentul producerii incendiului, în această locație erau depozitate carcase de frigidere din deșeuri industriale, activitatea de depozitare fiind desfășurată în concordanță cu toate legile în vigoare”.

Incendiul s-a extins cu repeziciune la celelalte materiale reciclabile depozitate în spațiul respectiv din cauza vântului care sufla în direcția de depozitare. Tehnic,  pompierii spun că extinderea incendiului a fost posibilă din cauza vântului și a carcaselor metalice de frigidere depozitate pe o înălțime de opt metri care a permis crearea unui tiraj al flăcărilor. La o estimare inițială, suprafața afectată de incendiu este de 1.500 de metri, spun forțele de intervenție.

Din fericire incendiul a fost lichidat  fără să existe victime. „Suntem mulțumiți pentru faptul că nu am avut victime nici din rândul salvatorilor și nici din rândul angajaților și că s-a reușit să nu fie afectate și alte societăți comerciale din preajmă”, explică  lt.Vasile Prahoveanu, purtător de cuvânt ISU Buzău.

Pentru ca intervenția să se desfășoare în siguranță și cu eficiență au fost luate și măsuri care să înlesnească intervenția pompierilor. Astfel, în zonă au fost impuse și restricții de circulație. Totodată, mesajul RO Alert adresat populației generale a avertizat în privința riscului reprezentat de norul de fum toxic care s-a ridicat deasupra orașului. În această situație, locuitorii municipiului  au fost sfătuiți  să închidă bine ușile și ferestrele, să astupe gurile de aerisire și să oprească instalațiile de ventilație sau de climatizare.   Timp de câteva ore, pe DJ203D Buzău – Maxenu – Smeeni a fost închis traficul pentru toate tipurile de autovehicule, iar circulația a fost deviată pe DN2C și DN2E85 sau pe DN2B. Au fost instituie, totodată, filtre la intrările în localitățile Smeeni, Maxenu și Costești. La fața locului s-a deplasat și  echipă a Gărzii de Mediu pentru a măsura gradul de poluare .

Ce spun reprezentanții firmei afectate de incendiu

„La fața incidentului se află echipele de intervenție ISU Buzău pentru monitorizare. Detaliile exacte legate de cauza incendiului nu sunt confirmate, dar toate procedurile de siguranță au fost respectate conform reglementărilor interne de securitate și sănătate la locul de muncă și nicio persoană prezentă pe platformă nu a fost rănită. Echipa noastră lucrează în prezent în strânsă colaborare cu autoritățile locale pentru a se asigura că toate procedurile sunt respectate și nu există niciun alt pericol determinat de incendiu. Suntem în proces de investigare a incidentului și vom reveni cu detalii suplimentare”, transmite  responsabilul de comunicare al firmei, Mihaela Sofronea.

loading...
error: Content is protected !!