miercuri, 28 octombrie 2020

Un nou eveniment de marcă la Buzău în acest an: prima ediţie a Festivalului Tomatelor

Buzăul va fi, din nou, în atenţia agricultorilor români şi străini, cu un nou eveniment ce va fi organizat în toamna acestui an. Mai exact, Primăria Buzău, împreună cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură – care are rezultate excepţionale pe plan naţional şi internaţional – vor lansa, anul acesta, un nou festival, cel al tomatelor. De-a lungul anilor, staţiunea a creat noi soiuri de roşii, dar le-a readus ,,la viaţă” şi pe cele tradiţionale româneşti, care riscau să dispară.

,,Există intenţia şi am fost de acord, chiar la începutul toamnei, în septembrie, să realizăm un asemenea festival, inclusiv o conferinţă pentru toţi producătorii de tomate din România, bineînţeles cu o centrare deosebită pe istoria tomatei la Buzău, pentru că aici s-au creat soiuri, în continuare Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumi­cultură este port-drapelul industriei de profil din România, dacă vreţi, în această zonă”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

La această primă ediţie a Festivalului Tomatelor sunt aşteptaţi să îşi anunţe participarea producători, specialişti şi procesatori de peste hotare din acest sector legumicol. ,,Domnul Costel Vânătoru aşa a promis, pentru că dumnealui este deja o persoană publică la nivel internaţional, cu o mulţime de relaţii, şi sunt sigur că va avea şi invitaţi de marcă. Noi nu vom face decât să-l sprijinim cu ceea ce putem ca primărie. Bineînţeles că am putea să creăm un eveniment legat de acest Centenar, privind istoria horticulturii la Buzău. Şi asta pentru că, până la urmă, sunt informaţii, sunt date, că practic înainte de 1900 exista aici o cercetare în legumicultură, în mod special. Nu mai vorbesc din anii ‘50, când s-a înfiinţat oficial această staţiune”, a adăugat Constantin Toma.

Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a pregătit pentru acest an în serele proprii, peste 6 milioane de răsaduri certificate din soiurile româneşti tradiţionale, de aproape trei ori mai mult decât anul trecut.

loading...
error: Content is protected !!