Un neurolog buzoian, „piesa de rezistență” a Spitalului Județean Târgoviște
Între timp, Buzăul plânge după medici

Medicul Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD Timiş, a declarat că deficitul de medici de urgenţă de la nivelul Spitalului Judeţean Timişoara se ridică la 30,35 la sută. Acesta spune că ultimul referat pe care l-a întocmit în acest sens avea în vedere cel puţin încă trei medici şi șase asistente. Situaţia lipsei medicilor de urgenţă este una cronică în sistem, susţine Mihai Grecu, iar unul dintre factorii din cauza căruia sunt mai puţini specialişti în acest domeniu este epuizarea fizică şi psihică pe care o presupune această meserie. „Medicina de urgenţă este o specialitate grea”, subliniază el.

Distribuţia medicilor de urgenţă în ţară, conform datelor furnizate de Colegiul Medicilor din România, arată că Bucureştiul, Timişul, Iaşiul și Clujul sunt în fruntea clasamentului, cu cei mai mulţi medici de urgenţă. Există însă judeţe care numără doar câţiva medici de urgenţă, printre care Buzău, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov. Astfel, în Buzău sunt doar cinci medici de urgență, iar în Călărași și Giurgiu câte patru. Buzăul se luptă de ceva vreme cu o criză generală a medicilor, iar posturile scoase la concurs periodic nu par să îmbunătățească deloc situația, având în vedere că medicii nu se înscriu.
Prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că în acest domeniu situaţia nu este chiar atât de gravă faţă de alte domenii, că există specialişti, dar că aceştia sunt distribuiţi cel mai mult în centrele universitare. Una dintre problemele din sistemul de urgenţă este supraîncărcarea camerelor de gardă, spune medicul.
„Situaţia în medicina de urgenţă oarecum nu este atât de dramatică faţă de alte domenii. La ora actuală avem 1.112 medici de urgenţă, dar pe lângă ei mai avem medici de familie care au trecut printr-un modul de competenţă care le dă posibilitatea să facă asistenţă pe salvare, este un modul de asistenţă prespitalicească, şi de asemenea mai avem medici de familie care au încă un modul în plus numit modul de asistenţă spitalicească. Peste 50 la sută dintre medicii de urgenţă sunt concentraţi în zonele universitare. Sunt judeţe cu un număr redus de medici. Dar activitatea lor e oarecum compensată cu ajutorul medicilor de familie. Există o idee destul de bună, fluxul de lucru, clasificarea pe cod verde, galben, roşu. Codul roşu este urgenţă majoră şi necesită obligatoriu intervenţia medicului urgentist. Codul galben şi verde înseamnă urgenţă mai puţin urgentă… şi acolo se poate apela la medicul de familie cu competenţă”, a spus Coriu.
La Buzău, Cardiologia este cea care are nevoie acută de medici, după ce medicii care profesau acolo au ales să plece din cauza volumului de muncă. Acum, secția funcționează doar cu doi medici, veniți în Spitalul Județean de Urgență Buzău după ce secția a fost închisă timp de o săptămână.
Medic din Buzău, la Spitalul de Urgență din Târgoviște
În timp ce conducerea Spitalului Județean Buzău se îngrijorează din cauză că tot mai mulți medici aleg să plece, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște se bucură să atragă din ce în ce mai mulți medici, unul chiar din Buzău. Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște și Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia se află unitatea spitalicească, au anunțat că zece medici tineri, dintre care nouă specialiști și un rezident, s-au alăturat echipei SJU Târgoviște, în ultimele luni.
„Ne-am mobilizat foarte tare pe ceea ce înseamnă resursă umană. Avem în prezent specializări medicale rare, pe care nu le-am avut până acum la Târgoviște. Piesa de rezistență a venit de la Buzău, este domnul doctor Constantin Bunea. În cazul în care nu am fi reușit să-l atragem la spitalul nostru, Secția Neurologie era în pericolul închiderii. Avem un deficit mare de cadre pe componenta de neurologie”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu.
Patru dintre noii medici ajunși la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt din Dâmbovița, cinci din București și unul din Buzău. Media lor de vârstă este de 32 de ani. În total, în ultimii doi ani, la Târgoviște au sosit 39 de medici.
„În ultimii doi ani, s-au făcut 39 angajări la Spitalul Județean de Urgență: un farmacist, un biolog, un medic primar, 31 medici specialiști, 5 medici rezidenți anul V. Acest lucru spune foarte multe despre Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, dar și despre condițiile pe care județul nostru le oferă celor care aleg să muncească aici. Ne aflăm aici pentru că sistemul sanitar trebuie susținut”, a transmis Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.