Politic

Un judecător care a protestat împotriva asaltului lui Dragnea asupra Justiției părăsește Tribunalul Buzău

Devine procuror militar

Judecătorul Ovidiu Iana va părăsi Tribunalul Buzău începând cu 1 septembrie și va activa, de la aceeași dată, ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, conform unui decrat semnat luni de președintele Klaus Iohannis.

Numit judecător definitiv la Judecătoria Buzău de către președintele Traian Băsescu în 26 ianuarie 2009, Ovidiu Iana a obținut gradul de Tribunal în aprilie 2012 (cu 8,625, a doua medie pe țară), dar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a refuzat atunci promovarea efectivă la Tribunalul Vrancea, acordându-i prioritate judecătoarei Elena Sandu, prima clasată la examen (cu media 8,875), care, bineînțeles, optase pentru aceeași instanță. Abia un an mai târziu, Iana a promovat efectiv la Tribunalul Prahova, de la care s-a transferat la Tribunalul Buzău în ianuarie 2016.

Magistratul s-a făcut remarcat atât în 2017, când a semnat memoriul Forumului Judecătorilor din România (FJR) împotriva modificărilor la legile justiției promovate în epoca Dragnea, cât și în 2018, când și-a pus semnătura pe manifestul aceleiași asociații împotriva demersului ministrului Justiției din acel moment, Tudorel Toader, de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de Procuror General.

Pe 15 decembrie 2021, Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM l-a găsit pe Iana vinovat de abaterea disciplinară de la art. 99, lit. R, teza I, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, respectiv „neredactarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege”. În consecință, acesta a fost pedepsit prin tăierea cu 5 la sută a salariului timp de o lună.

Pe 12 septembrie 2022, la Înalta Curte de Casație și Justiție, Iana a obținut îmblânzirea sancțiunii. Magistrații au admis în parte recursul judecătorului buzoian, înlocuindu-i sancțiunea tăierii din salariu cu cea a avertismentului (cea mai blândă pedeapsă disciplinară prevăzută de art. 100 din Legea 303/2004).

Articole similare