ActualitateCultură

Un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, la Buzău

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, va oferi în dar un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Buzău – cartierul Poștă, strada Murgului, nr. 31 –, care își va prăznui duminică, 7 ianuarie, hramul. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a binecuvântat primirea în dar de către parohia buzoiană a acestui fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul.

Programul liturgic anunțat de site-ul arhiepiscopiabzvn.ro va fi următorul:

  • Sâmbătă, 6 ianuarie, la ora 16.00, se va săvârși Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, iar la ora 16.45, va fi întâmpinată racla cu cinstitele moaște, ce va fi adusă de Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Începând cu ora 17.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Vecernia cu Litie. Cei doi ierarhi vor rosti apoi câte un cuvânt de binecuvântare, acesta fiind momentul solemn în care Episcopul ortodox român al Europei de Nord va oferi moaștele Sfântului Ioan Botezătorul;
  • Duminică, 7 ianuarie, în ziua hramului, de la ora 07.30, Utrenia și Sfânta Liturghie vor fi săvârșite de către Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În seara aceleiași zile, de la ora 19.00, va fi săvârșită o slujbă de Priveghere (Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Vecernia cu Litie, Utrenia și Sfânta Liturghie), de către Protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu din comuna Tisău, județul Buzău, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cine este Sfântul Ioan Botezătorul

A doua zi după Sfânta și dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, Biserica a rânduit praznicul soborului cinstitului și slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punând mâna sa pe creștetul Stăpânului.

Este fiul Elisabetei și al preotului Zaharia și este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

Cinstitul Înaintemergător era rudă cu Hristos, pentru că mama lui, Elisabeta, era rudă cu Maica lui Hristos.

El a fost un mare profet care s-a aflat în punctul de trecere dintre Vechiul și Noul Testament, pentru că a fost ultimul profet al Legii vechi și primul ce aparține Legii noi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker