marți, 02 iunie 2020

Un deputat buzoian, găina cu ouă de aur pentru Dragnea şi Tăriceanu

Mai mulţi parlamentari social-democraţi au părăsit, săp­tămâna trecută, partidul condus de Liviu Dragnea, alegând formaţiunea lui Victor Ponta, Pro România, ultimul fiind fostul mi­nistru al Sănătăţii în Cabinetul Ponta 2, Nicolae Bănicioiu.

Acesta a anunţat, vineri, că demisionează din PSD şi va trece la Pro România, formaţiunea nou-înfiinţată al cărei fondator este Victor Ponta. „Am luat decizia de a fi alături de colegii mei din guvernarea Ponta, guvernare cu care am făcut multe lucruri bune. Supărarea mea faţă de conducerea de acum a PSD e cunoscută, deprofesionalizarea continuă. Cred că stânga trebuie să-şi aibă în continuare existenţa într-o formă în care să nu ne facem de râs. Aceasta este, de exemplu, Pro România”, a spus Bănicioiu.

De asemenea, deputatul Cătălin Nechifor a anunţat, marţi, Biroul Permanent al camerei inferioare a Parlamentului că a demisionat din PSD, alăturându-se partidului condus de Victor Ponta şi Daniel Constantin, Pro România. În aceeaşi zi, deputatul PSD Marilena-Emilia Meiroşu a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din grupul parlamentar social-democrat. Aceasta a spus că părăseşte grupul social-democrat şi devine deputat neafiliat. Ulterior, Victor Ponta a scris pe Facebook că Meiroşu s-a alăturat Pro România. A urmat fostul mistru al Turismului în Guvernul Tudose, Mircea Titus Dobre, şi deputatul social-democrat Gabriela Podaşcă, care au spus şi ei că demisionează din PSD, pentru a se alătura formaţiunii Pro România.

PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor

Astfel, pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, partidele care formează coaliţia de guvernare nu mai deţin, singure, majoritatea necesară adoptării promisiunilor electorale în Camera Deputaţilor, informează “Evenimentul Zilei”. PSD şi ALDE au nevoie de 165 de voturi să-şi treacă legile prin came­ra inferioară a Parlamentului, însă nu mai au decât 164 de voturi: după plecările recente din PSD, social-democraţii au rămas cu 149 de deputaţi, iar ALDE are 15 deputaţi.

Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, sunt obligaţi, în acest fel, să apeleze la sprijinul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România şi al minorităţilor naţionale pentru a-şi trece prin Camera Deputaţilor măsurile din programul de guvernare.

Foştii miniştri buzoieni din guvernul Tudose rămân pe poziţii

Parlamentarii social-democraţi Marcel Ciolacu şi Lucian Romaşcanu susţin că nu vor părăsi PSD pentru a se alătura formaţiunii politice condusă de fostul premier Victor Ponta. Ei au dezminţit, la sfârşitul săptămânii trecute,  ştirile apărute în spaţiul public conform cărora ar negocia cu Ponta plecarea din Partidul Social Democrat.

Primul care a reacţionat la această informaţie a fost senatorul Lucian Romaşcanu, care a postat pe pagina sa oficială de Facebook un text în care afirmă că plecarea din PSD nu este o opţiune, chiar dacă în partidul din care face parte există „lucruri criticabile“: „Înţeleg, după douăzeci de ani de media, cât de mult se poate înţelege din presa românească, atât din cele ce se văd cât şi din cele ce se petrec în zone mai absconse. Să zicem că zona absconsă şi nu scăderea în profesie îi împiedică pe unii dintre jurnalişti să-şi sune <clienţii> când aceştia fac subiectul câte vreunei ştiri. Astăzi am aflat din presă că negociez plecarea din PSD împreună cu şeful meu Marcel Ciolacu; ştire dată, preluată şi răspreluată fără un ţâr la telefonul propriu spre o minimă verificare. Pentru că nu ţâr, lămuresc eu aici: sunt în PSD şi predecesorii din ianuarie 1990, membru fondator al organizaţiei de tineret a FSN; nu am am fost în alt partid nici măcar în vizită (pe bune!); am primit încre­derea alegătorilor ca senator pe listele acestui partid în 2016 şi avem, pe lângă responsabilitatea la ni­vel naţional, multe de facut pentru Buzău; am fost ministru (unii zic că bun…) într-un guvern al PSD; am, în zonele fundamentale, o anumită fidelitate care mă împiedică la gesturi incorecte; sunt destul de fraged în politica mare să mut pânzele după cum bate vântul într-un anumit moment. Iată câteva motive pentru care plecarea din PSD nu este pentru mine o opţiune. (Nu zic <niciodată> căci ştim zicala, dar cred că lucruri grave şi de neschimbat trebuie să se petreacă pentru ca un transfer al meu să se întâmple. Mai repede mă întorc la vatră…). Totuşi, mărturisesc deschis că văd şi eu lucruri criticabile în PSD, sunt sigur că uneori abordarea unor zone s-ar putea face mai bine, am şi eu aşteptări mari de la mine, de la şefii şi colegii mei. Dar, iarăşi, cred că toate astea se pot discuta şi îndrepta în interior, fără a scoate maşina de spălat rufe în stradă”, a scris pe Facebook senatorul Lucian Romaşcanu.

La rândul său, deputatul Marcel Ciolacu, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, a distribuit pe pagina sa oficială de Facebook textul senatorului Romaşcanu, adă­ugând: „Indiferent de câte <fake news-uri> vor mai fi, rămâne cum am stabilit: organizaţia PSD Buzău e printre cele mai puternice din ţară! Şi o să mă asigur că aşa rămâne!!!”.

Un „transfer“ care ar putea salva majoritatea

Totuşi, situaţia din Camera Deputaţilor ar putea fi tranşată în favoarea coaliţiei guvernamentale de către un parlamentar de Buzău care, de ceva timp, îşi negociază schimbarea bărcii politice. Este vorba despre Adrian Mocanu, care a bătut cu insistenţă la uşa Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, fără succes deocamdată. Până acum, conducerea naţională a ALDE s-a opus înscrierii lui Mocanu în partid, principala voce care s-a exprimat împotriva acestei mutări fiind se­cretarul general, Daniel Chiţoiu. Dorul de ducă al deputatului buzoian, în prezent membru al Partidului Mişcarea Populară, a cărei organizaţie judeţeană o conduce la Buzău, ne-a fost confirmat şi de surse de la vârful PMP.

Însă, în condiţiile date, este de aşteptat ca liderii Alianţei Liberalilor şi Democraţilor să-şi schimbe rapid opinia şi să-l primească pe Adrian Mocanu în partid cu braţele deschise, sacrificându-l pe absentul Mihai Cristescu, actualul lider al organizaţiei judeţene ALDE, în ciuda relaţiei de familie pe care acesta din urmă o are cu soacra preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu.

În cazul în care deputatul Adrian Mocau va reuşi să se “transfere” la ALDE, el îşi va completa traseul politic, şi aşa greu de egalat: PSD-UNPR-PSD-PSRo-PMP,  la care se adaugă şi tentativa de a prelua, alături de fostul senator Ion Vasile, conducerea organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, înaintea alegerilor locale din anul 2016.

3 COMENTARII

  1. Și astfel, dreapta se unifică în stânga. Supeeeer! E ca la de-zo-ri-gi-na-li-za! Bună! Engioi!

  2. Deja găina cu ouăle de aur s-a transformat într-o biată gujelie! A dispărut grupul parlamentar din senat al PMP. Alte orătănii au fost mai rapide decât cloșca buzoiană!
    Extrem de inspirați au fost peneliștii buzoieni care au migrat la pemepiști. În final se topesc în pesedeu’.

  3. Uite de cine se împiedica politica în România! Între timp s-a migrat și spre PSD, așa că mocanul rămâne captiv în PMP și asta până când se va găși un coleg binevoitor cu care să se canibalizeze.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!