Economic

Uleiul produs la Buzău, de două ori mai scump decât cel din Ucraina

Războiul de la granița cu România a zguduit piața alimentară din țara noastră. Importurile din Ucraina aproape că îi falimentează pe fermierii care nu mai au unde să își vândă cerealele. Așa se face și că produsele alimentare care sunt făcute în fabricile din România sunt acum mai scumpe decât cele din Ucraina. De exemplu, în marile lanțuri, Kaufland sau Lidl, o sticlă de ulei ambalat la un litru era, în perioada sărbătorilor pascale, 8 sau 9 lei.

Preţul brandului de ulei Unisol (10,89 lei/litru), produs în fabrica de la Buzău de americanii de la Bunge, liderul pieţei de ulei din România, este cu 40 la sută mai mare față de cel din Ucraina, iar preţul uleiului Spornic (17,49 lei/litru), ulei pentru prăjit, produs de compania cu capital românesc Prutul, este cu 125 la sută mai mare.

„Cu Gust” este un brand de ulei de floarea-soarelui produs în Ucraina care şi-a găsit loc de curând pe rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor din România. În Kaufland, cinci litri de ulei produs în Ucraina costă 8 lei, în timp ce un litru de ulei produs în fabrica din Buzău sau în orice altă fabrică din România costă cel puțin 8 lei. Totodată, uleiul produs în Ucraina, cu semințe din Ucraina, ajunge pe rafturile hipermarketurilor din România livrat de o firmă din municipiul Buzău, potrivit informațiilor de pe eticheta produsului. România nu are probleme în ceea ce priveşte satisfacerea consumului intern, deoarece este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, iar cel mai exportat produs alimentar este uleiul de floarea-soarelui. Însă, uleiul produs în România nu este, acum, la fel de competitiv precum cel produs în Ucraina. Cu o rată a inflaţiei de 13,4 la sută şi o creştere de 30 la sută a preţului uleiului comestibil într-un an, depăşind 10 lei/litru, consumatorii sunt mai atenţi la ce pun în coş.

 România va sigila transporturile de cereale din Ucraina

Autoritatea Sanitar-Veterinară va controla direct în vamă nivelul de pesticide din produsele ucrainene, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

România nu a interzis importurile de cereale și semințe dinspre Ucraina. După discuția online pe care au avut-o cei doi miniștri ai Agriculturii, oficialul român a explicat că a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase, mai ales floarea-soarelui și rapiță, către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că începând de miercuri, 19 aprilie 2023, România instituie controale fito-sanitare direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina – cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană -, și nu la destinație, cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că în Slovacia au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în Uniunea Europeană.

Liga Asociației Producătorilor Agricoli susține că fermierii români au pierdut peste 2,6 milioane de euro din cauza produselor ucrainene vândute sub prețul pieții și adesea având o calitate îndoielnică. Liderul acestei Asociații, Vasile Nica, a declarat pentru Digi 24 că multe dintre produsele agricole venite din Ucraina sunt modificate genetic și deci n-ar avea ce căuta pe piața UE.

Practic, agricultorii autohtoni se plâng că tranzitul prin așa-numitele coridoare ale solidarității s-a transformat ad hoc în importuri, care au lovit direct agriculturile din statele care s-au oferit să ajute Ucraina.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker