duminică, 20 septembrie 2020

Ucigașul Valentinei Nica va fi adus din nou în fața judecătorilor

Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești ar putea rămâne în pronunțare în procesul ucigașului Valentinei Nica. Pentru termenul de astăzi, instanța a dispus ca tânărul acuzat de uciderea fostei iubite, Cosmin Dan, să fie prezent în instanță, părinții victimei fiind înștiințați în acest sens. Cosmin Dan urmează să fie adus în fața completului de judecată după o lungă perioadă de timp când a fost audiat prin sistem videoconferință de la Penitenciarul Mărgineni, unde a fost transferat în perioada stării de urgență.

Dovadă că nu se anunță o soluție favorabilă este că la termenul din iulie, acesta a cerut recuzarea completului care judecă apelul său la condamnarea în primă instanță de la Tribunalul Buzău. Cererea i-a fost însă respinsă.

În urmă cu două luni au fost dezbătute motivele apelului, iar discuțiile nu ar fi fost favorabile lui Cosmin Dan, motiv pentru care acesta a cerut ca apelul său să fie judecat de un alt complet.

Amintim că tânărul Cosmin Dan, care și-a incendiat fosta iubită și a lăsat-o să moară în apartament, în dimineața zilei de 28 februa­rie 2019, a fost condamnat pe 30 ianuarie la 23 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare prin cruzimi și un an de închisoare pentru distrugere, care reprezintă o treime din pedeapsa principală. În total, ucigașul tinerei care-i fusese iubită a primit la Tribunalul Buzău o pedeapsă de 24 de ani de închisoare cu executare și a fost obligat la plata unor despăgubiri de 100.000 euro, cu titlu de daune morale, către mama fetei, Katia Milica Dodan, 50.000 euro daune morale către tatăl tinerei, Ionel Aurel Nica și la 10.000 euro daune materiale către Katia Milica Dodan (echivalentul în lei la data executării) pentru finalizarea lucrărilor de refacere a apartamentului incendiat și mobilarea lui, dat fiind că tatăl lui Cosmin Dan s-a străduit, în limita posibilităților, să facă reparațiile cuvenite.

Potrivit sentinței, deși ­legea prevede și închisoarea pe viață pentru faptele de care este acuzat Cosmin Dan, ,,instanța nu s-a orientat către această pedeapsă pentru că, în primul rând, nici familia victimei nu a cerut-o și nici parchetul.

În al doilea rând, deși nu e o circumstanță atenuantă, instanța a ținut seama că inculpatul era sub influența alcoolului și a cocainei, instanța crezându-l atunci când a arătat că nici el nu credea <că poate omorî un om>. Numai că acest lucru s-a întâmplat, iar o tânără de 21 de ani nu mai trăiește pentru că el a hotărât acest lucru, la acel moment, iar pentru această faptă inculpatul trebuie să-și asume răspunderea și să fie pedepsit pe măsură.

Victima nu mai există, nu va mai merge la facultate, nu va mai fi alături de familie și nu va mai face niciunul din lucrurile pe care oricine le poate face dacă trăiește; în schimb, inculpatul va putea, după liberare, să  se bucure de viață, așa cum va dori.

Apărarea sa, aceea că nici el nu credea că martorii Clonț și N. (n.r., Naum) îi vor aduce benzină, nu îl absolvă de vină pentru că el a cerut-o, el a aruncat-o și tot el a aprins bricheta (…) Dacă acesta nu era drogat și sub influența alcoolului, iar tatăl său nu se străduia să facă reparațiile în apartament, instanța s-ar fi orientat la închisoarea pe viață.

și, nu în ultimul rând, la stabilirea pedepsei spre maxim, instanța a avut în vedere că, deși inculpatul a declarat că regretă, a realizat că acesta a dat o declarație formală, la niciunul din termene nepărând că îi pare rău cu adevărat  de cele întâmplate”, se precizează în hotărârea instanței.

Hotărârea nu este definitivă, iar decizia finală aparține judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești unde vor fi judecate apelurile în acest dosar. Instanța a dedus din pedeapsa de executat durata reținerii și arestării preventive, începând cu data de 23 februarie 2019 la zi. Procurorii au stabilit că, în dimineața zilei de 23 februarie, Cosmin Dan a mers în apartamentul fostei sale iubite asupra căreia a aruncat cu benzină dintr-o sticlă, apoi i-a dat foc cu o brichetă.

Valentina Nica (22 de ani) a murit, după ce apartamentul a fost cuprins de flăcări, trupul ei fiind găsit carbonizat într-una din camere, după ce pompierii au stins incendiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!