miercuri, 21 octombrie 2020

Trupa 3,14 de la Hasdeu aduce la Buzău Festivalul de Teatru Tânăr IDEO IDEIS

Trupa de teatru a Colegiului Hasdeu a fost selectată să participe la cea de -a 15-a ediție a Festiva­lul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS din Alexandria. Ținând cont de condițiile de distanțare socială, organizatorii au ales ca pentru prima dată să scoată festivalul în afara Alexandriei.

Astfel, Festivalul IDEO IDEIS se va desfășura simultan, într-un format concentrat, între 5 și 9 august, în Alexandria și în alte opt orașe din țară, orașe gazdă ale trupelor de teatru tânăr selectate: Buzău, București, Botoșani, Baia Mare, Timișoara, Câmpina, Roman și Sibiu.

IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Din 2006 până în prezent, sunt 3.000 de adolescenți care au participat la IDEO IDEIS și cărora Alexandria le-a devenit o a doua casă pentru o săptămână.

Adolescenții vor petrece două zile în compania unuia dintre cei nouă mentori ai festivalului  

Trupele de teatru și participanții individuali vor participa în patru din cele cinci zile de festival la Atelierele de Teatru Tânăr și Atelierele de Măiestrie, coordonate de traineri dedicați și asignați fiecărui oraș. În plus, adolescenții vor petrece două zile în compania unuia dintre cei nouă mentori ai festivalului. Împreună, vor lua parte la un schimb de know-how intergenerațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg.

„Momentul în care ­treci prin procesul de selecție al trupelor participante la IDEO IDEIS este momentul în care te poți conecta cu adevărat la atmosfera festivalului și poți înțelege de unde și-a luat timp de 14 ani echipa ­energia de a fi, de a crește și de a rămâne cool și relevantă. Mixul de seriozitate și nonșalanță pe care l-am regăsit în aplicații a fost pentru mine cel mai bun tonic în a regăsi determinarea de a face lucrurile să se miște în orașe în care evenimentele culturale sunt o prezență rară. Iar faptul că în 2020, un an al provocărilor și schimbă­rilor din toate punctele de vedere, vom reuși să aducem IDEO IDEIS în 9 orașe, reprezintă una dintre cele mai mari mulțumiri pe care o puteam avea la această ediție aniversară”, a declarat Oana Furdea, Director IDEO IDEIS.

Trupa de teatru „3,14” face parte din clubul cu același nume, coordonat, în cadrul Colegiului „B. P. Hasdeu”, de profesorul Dănuț Solcan. Teatrul este unul dintre departamentele Clubului 3,14, alături de alte nouă (Eseu, Fotografie, Muzică, Dans, Desen – Pictură, Digital Art, Tehnic, Relații Publice și Voluntariat). Scopul înființării Clubului 3,14 e atitudinea civică.
De-a lungul timpului, trupa de teatru a Colegiului Hasdeu a înregistrat mai multe reușite, printre care prezența pe scena Teatrului Bulandra, în cadrul Festivalului Național „Florian Pittiș”, participarea la ­La­boratorul de teatru tânăr RELIEF, la Festivalul Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” și obținerea Marelui Premiu la Festivalul de Teatru Bilingv „Eugen Ionesco” de la Buzău, din 2017. De asemenea, în 2019, liceenii Colegiului Hasdeu au fost premiați la Festivalul „Serile Teatrului Studențesc” unde au concurat cu studenți la UNATC.

loading...
error: Content is protected !!