marți, 26 mai 2020

Trupa ,,3,14“ a Colegiului Hasdeu, printre cele mai bune trupe de teatru tânăr din ţară

Pentru al treilea an consecutiv, Laboratorul de teatru tânăr RELIEF, în parteneriat cu Teatrul Excelsior din Bucureşti, caută cele mai bune trupe de teatru tânăr din ţară. La ediţia de anul acesta, Trupa „3,14” a Colegiului Naţional „B. P. Hasdeu” a fost selecţionată de organizatori să facă parte dintre cele şase trupe din ţară din cadrul primului proiect din România gândit să prezinte publicului atât o piesă de teatru pregătită în prealabil, cât şi rezultatele creative ale unui laborator intensiv de patru zile.

Vor lucra cu unii dintre cei mai prolifici tineri regizori din România

Laboratorul de teatru tânăr RELIEF va avea loc între 9 şi 13 mai 2018 la Teatrul Excelsior din Bucureşti. În cadrul RELIEF trupele îşi vor prezenta spectacolele cu care au fost acceptate şi, în paralel, vor lucra cu regizori de teatru, muzicieni şi coregrafi, pe un text din opera dramaturgului I. L. Caragiale, urmând ca, la final, să prezinte momentele lucrate într-un eveniment special, pe scena Teatrului Ex­celsior.

Trupa de teatru a Colegiului „B. P. Hasdeu” s-a prezentat în competiţie cu spec­tacolul „Aproape” de John Cariani. Alături de buzoieni, au mai fost selectate în cadrul Laboratorului RELIEF Trupa „Acting Up” din Bucureşti, Trupa „Aici” din Constanţa, Trupa „AS” din Bucureşti, „Atelierul de Teatru” din Botoşani şi Trupa „Seism” din Focşani.

Potrivit organizatorilor, formatul laboratorului cuprinde două secţiuni: „Secvenţe” şi „Spectacole de Tea­tru Tânăr”. „Secvenţe” este secţiunea necompetitivă a RELIEF, în cadrul căreia adolescenţii lucrează, timp de patru zile, pe o scenă, din textele lui I. L. Caragiale, sub îndrumarea unora dintre cei mai prolifici tineri regizori din România. În ultima zi a proiectului, liceenii prezintă mo­men­­tele în faţa publicului, pe scena Teatrului Excelsior. „Spectacole de teatru tânăr” reprezintă secţiunea competitivă a RELIEF. În primele trei zile de festival, trupele sunt invitate să îşi prezinte spectacolele de teatru pre­gătite în prealabil, în faţa unui juriu. Totodată, fiecare trupă va beneficia de o sesiune de feedback cu membrii juriului, menită să deschidă un dialog pornind de la reprezentaţia văzută de aceştia. Pe lângă activităţile cuprinse în cele două secţiuni, participanţii au ocazia să vadă un spectacol profesionist produs de Teatrul Excelsior.

Trupa de teatru „3,14” face parte din clubul cu acelaşi nume, coordonat, în cadrul Colegiului „B. P. Hasdeu”, de profesorul Dănuţ Solcan. Teatrul este unul dintre departamentele Clubului 3,14, alături de alte nouă (Eseu, Fotografie, Muzică, Dans, Desen – Pictură, Digital art, Tehnic, Relaţii publice şi Voluntariat). Scopul înfiinţării Clubului 3,14 e atitudinea civică. „Numele clubului a plecat de la ideea că, după virgulă, numerele nu se repetă şi asta înseamnă refuzul nostru la ochelarii de cal. Gândim cu capul nostru”, mărturiseşte Dănuţ Solcan.

De-a lungul timpului, trupa de teatru a Colegiului Hasdeu a înregistrat mai multe reuşite, printre care prezenţa pe scena Teatrului Bulandra, în cadrul Festivalului Naţional „Florian Pittiş”, participarea la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” şi obţinerea Marelui Premiu la Festivalul de Teatru Bilingv „Eugen Ionesco” de la Buzău, din 2017.

loading...
error: Content is protected !!