Actualitate

Tradiții în ziua Moșilor de vară

Moșii de vară reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor, care pică înainte de Rusalii, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților , cum mai este numită în popor, este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. De regulă, pomana pentru sufletele celor morţi este dată în vase de lut speciale, folosite numai cu această ocazie, numite şi moşoaice.

În tradiția populară se spune că, începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor (Postul Paștelui) şi până la Rusalii, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor călătoresc libere prin locurile pe unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi. Și pentru  ca sufletele acestea să se întoarcă fără incidente în mormintele din care au plecat şi să fie împăcate cu această situaţie, rudele trebuie să le împartă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker