ActualitateCultură

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

În fiecare an, pe 30 noiembrie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântului Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus și este cunoscut în tradiția creștină ca „Cel Întâi Chemat” și patronul spiritual  al românilor.

În multe colinde dobrogene se face menţiune despre Sfântul Andrei, care a semănat cuvântul lui Iisus pe ale noastre meleaguri, aducând pe mulţi la dreapta credinţă. Avem marele privilegiu că am fost încreştinaţi în mod direct de primul apostol ales de Mântuitorul Iisus Hristos şi anume de Sfântul Andrei, care a venit pe teritoriul României propovăduind Evanghelia.

Despre Sfântul Andrei, Biblia ne spune că era din ţara Israel, oraşul Betsaida, situat pe malul lacului Ghenizaret. Tatăl lui se numea Iona şi era de fel din provincia Galileii. Îl avea ca frate pe Sfântul Petru. Înainte de a fi apostol al Domnului Iisus Hristos, el a fost ucenicul apropiat al Sfântului Ioan Botezătorul, care chema lumea la pocăinţă: „Pocăiţi-vă căci s-a apropiat împărăţia cerurilor” (Matei 3, 2).

Sfântul Andrei  a fost martirizat în anul 69, în localitatea Patras, lângă Corint, cu capul în jos, crucificat pe o Cruce sub formă de X, căreia i s-a spus până-n vremea noastră Crucea Sfântului Andrei. La orice cale ferată se află un indicator sub formă de X, care în limbaj popular are această denumire creştină.

Tradiția populară este bogată în superstiții și obiceiuri din perioada precreștină.

Potrivit tradiției creștine, în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, hotarul dintre lumea celor vii și cea a morților de deschide, iar sufletele celor adormiți se întorc pe pământ și își vizitează locurile natale. Odată cu sufletele bune se întorc și cele rele, numite popular strigoi. Pentru a se apăra de spiritele rele, oamenii de la sat așează împletituri de usturoi pe porți sau pe ușile de la grajduri.

De Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit, pentru ca gospodarii să afle cum va fi recolta de anul viitor și câtă prosperitate va fi în casă și în familie. De obicei, în seara dinaintea sărbătorii de Sfântul Andrei, toți membrii familiei pun grâul la încolțit într-un vas sau un ghiveci și așteaptă până la Anul Nou. De Revelion, aceștia verifică grâul și, în funcție de cum a crescut, așa de norocos va fi anul următor.

De asemenea, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune dacă vom avea o iarnă blândă sau geroasă.Oamenii de la țară spun că dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

În dimineața de Sfântul Andrei, creștinii merg la biserică la slujbă și pe urmă se întorc acasă și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

În ziua sărbătorii, femeile nu au voie să facă treabă prin casă, să spele, să coasă sau să facă curățenie, iar bărbații nu au voie să meșterească prin gospodărie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker