Cultură

Tradiții la Înălțarea Domnului

Înălţarea Domnului, sărbătoare în calendarului ortodox, care coincide cu Ziua Eroilor,  se celebrează, în fiecare an, la 40 de zile de la Înviere. În această zi,  Scriptura spune că Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii pe muntele Măslinilor, pentru a sta de-a dreapta Tatălui.

Tot astăzi, așa cum spuneam,  pentru că este și Ziua Eroilor, în biserici sunt pomeniți eroii căzuți pe câmpurile de luptă, ca urmare a unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care se stabilea ca ziua Înălţării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor.

În tradiția acestei sărbători este ca oamenii să se salute în această zi cu „Hristos s-a înălțat!” și li se răspunde „Adevărat s-a înălțat!”. În această zi tradiția spune că gospodinele pregătesc aceleași bucate ca la Paște. Ouăle roșii, cozonacul și pasca nu lipsesc de pe masa tradițională la care se reunește întreaga familie, după slujba bisericească. După această zi, nu se mai mănâncă ouă roșii sau pască, până la Paștele viitor.

În „Sărbătorile la români. Studiu etnografic”, vol.II (Editura Fundației Culturale Române, 1994) de Simion Florea Marian, se arată că numai în această zi scapă caii la iarbă verde și pasc atâta până ce se satură și apoi se culcă sau dau din cap, un semn că sunt sătui, de aceea în această zi e și Paștile lor, Paștile cailor. De aceea se numește ziua aceasta și „Joia iepelor”. Însă, caii, după cum e prea bine fiecăruia cunoscut, orișicât de mult ar mânca, tot nu se mai satură, de aceea și poporul consideră Paștile lor ca ceva ce nici n-ar exista. De aici apoi și zicala românilor din Bucovina, când nu au de gând sau nu vreau să dea cuiva vreun lucru propriu sau unul ce l-au luat ori l-au împrumutat: „Lasă că ți l-oi da la Paștile cailor”; sau „Așteaptă până la Paștile cailor!”, sau după cum se mai zice: „Până la Sfântul Așteaptă” ceea ce înseamnă: niciodată, nicicând.

În popor, Înălțarea Domnului mai poartă numele și de „Ispas”,  de la un cioban bun la suflet care, ascuns după niște pietre, care  ar fi fost martor al evenimentului. El a dus vestea mai departe, uimit de cele văzute.

De Înălțare, gospodarii sfinţesc plantele de leac pe care le vor folosi tot timpul anului.

Tradiția în popor spune că pentru sufletele celor trecuți dincolo, se fac pomeni din care e bine să nu lipsească bucatele tradiționale, dar nici ceapa verde sau vinul/țuica. Despre cei care au murit în perioada dintre Paște și Înviere se crede că li se iartă păcatele și că ajung în Rai.

În mediul rural, este cunoscut că în această zi nimeni nu are voie să lucreze pământul, să spele sau să curețe gospodăria pentru că riscă să atragă o serie de nenorociri și necazuri.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker