Actualitate

Tradiții de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor, denumită în tradiția creștin-ortodoxă Pogorârea Sf. Duh (Cincizecimea), este prăznuită în a opta săptămână după Paște, sau la 50 de zile după Duminica Învierii, sau la 10 zile după joia Înălțării Mântuitorului (Ispasul). Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt pe pământ peste apostolii și ucenicii săi. Acesta este momentul istoric al constituirii primei biserici creștine din lume, când au fost botezați peste 3.000 de oameni.  Prin urmare, de Rusalii, credincioșii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, și s-a întemeiat Biserica lui Hristos.

Potrivit tradiției, astăzi se sfințesc la Biserică și apoi se împart ramuri de tei sau de nuc.

În precreștinism, Rusaliile sau Rusalcele erau ființe mitice extraordinare, niște fecioare frumoase care-și făceau apariția mai cu seamă vara, denumite de români Iele. Pentru a se proteja de iele, care uneori erau aducătoare de necaz, oamenii purtau la ei frunze de pelin sau fire de usturoi ori își umpleau locuința cu leuștean. În tradiția populară se crede că teiul ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele, de aceia, de Rusalii, îl folosesc pentru a-și împodobi casa.

În acele zile, dat fiind faptul că Rusalcele controlau și apele, oamenii evitau să se scalde în râu.

În noaptea dinspre Rusalii se spune că  „ard comorile”, dar oamenii păcătoși nu le văd, ci doar cei buni și drepți înaintea lui Dumnezeu.

În Dicționarul de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, semnat Romulus Antoneanu, se arată că potrivit  tradiției populare, trei zile nu se iese la câmp, nu se coase, nu se spală rufe, de teamă că rusaliile să nu le strâmbe gura, să le rupă mâinile sau să le pocească pe femeile care încalcă tradiția.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker