vineri, 23 octombrie 2020

Tot ce trebuie să ştii despre revizia tehnică

sursa foto: https://pixabay.com/photos/auto-repair-oil-change-oil-auto-3691962/

Grija pe care o acorzi întreţinerii maşinii tale influenţează durata de viaţă a componentelor. Pe lângă Inspecţia Tehnică Periodică, obligatorie la 1, 2 sau 3 ani, în funcţie de vechimea maşinii, trebuie să ajungi în service cel puţin pentru revizia anuală. Ideal ar fi să programezi două vizite pe an pentru înlocuirea consumabilelor de sezon. La acestea se adaugă înlocuirile pieselor şi remedierea problemelor apărute pe parcurs.

Ce înseamnă revizie tehnică

Revizia tehnică este o măsură ce ţine de întreţinerea maşinii. Pentru vehiculele noi, garanţia impune obligativitatea unor vizite în service pentru revizie la un anumit număr de kilometri sau interval de timp. Reviziile tehnice constau în special în înlocuirea anumitor lichide sau componente supuse uzurii, la care se adaugă verificări menite să descopere eventuale disfuncţionalităţi sau piese pe cale să cedeze în curând.

În ce constă o revizie

Revizia anuală de uleiuri şi filtre este cea mai întâlnită în service-urile din ţara noastră. Teoretic, schimbul de ulei de motor ar trebui efectuat la fiecare şase luni, înaintea sezoanelor rece şi cald, pentru a alege lichide cu vâscozitate specifică temperaturilor de iarnă, respectiv vară. Cu toate acestea, un schimb de ulei este garantat între 10.000 şi 15.000 de kilometri, distanţe pe care le parcurg foarte puţini şoferi în doar 6 luni. Aşadar, reviziile au fost stabilite la interval de 12 luni sau 15.000 de kilometri. Aceasta este şi recomandarea producătorilor de autovehicule noi, cum ar fi pentru un pachet de revizie pentru Logan

La revizia anuală, în funcţie de numărul de kilometri parcurşi, poţi înlocui doar uleiul de motor, filtrele de aer, carburant şi polen. Pe măsură ce kilometrajul din bord creşte, se adaugă verificări şi înlocuiri mai complexe ale sistemelor de direcţie şi frânare, precum şi la ansamblul motorului. Una dintre cele mai rare revizii este înlocuirea kitului de distribuţie a motorului, efectuată prima dată la aproximativ 120.000 de kilometri sau la 5 ani, urmată de schimburi la fiecare 90.000 de kilometri. Aceasta este cea mai complexă şi din punct de vedere al duratei, aşadar aşteaptă-te să laşi maşina în service pentru câteva ore bune când programezi această revizie.

Importanţa reviziilor efectuate la timp

Efectuarea la timp a reviziilor maşinii tale te ajută să păstrezi o evidenţă clară a componentelor de înlocuit. Am amintit deja că reviziile în service sunt principala condiţie pentru a beneficia de garanţia oferită de producător în cazul maşinilor noi. Odată ieşită din garanţie, revizia maşinii este o măsură de protejare a principalelor componente. Deşi doar ITP-ul este obligatoriu, reviziile anuale vin în întâmpinarea acestui examen tehnic pe care trebuie să-l treacă maşina ta. Sunt cunoscute rigorile legale în ceea ce priveşte starea tehnică a maşinii, care se înăspresc o dată la câţiva ani, din dorinţa de a contribui la siguranţa participanţilor la trafic. O maşină cu reviziile la zi, efectuate în medii autorizate şi cu produse de calitate, nu va avea niciodată probleme în trafic sau în staţiile ITP. În apropierea concediilor de vară sau de iarnă, o verificare de rutină te poate ajuta să eviţi neplăcerile provocate de o eventuală defecţiune a maşinii în timpul vacanţei. Cei mai mulţi şoferi programează revizia anuală înaintea deplasărilor lungi din concediul de vară, astfel încât maşina personală să fie sigură pentru a porni la drum.

Revizia tehnică este un examen de rutină al maşinii tale. Într-un mediu specializat, profesioniştii care lucrează cu aparate certificate verifică buna funcţionare a componentelor şi înlocuiesc consumabilele de sezon. Această măsură te ajută să porneşti în siguranţă pe carosabil şi să treci cu bine peste Inspecţia Tehnică Periodică, fără de care nu poţi circula pe drumurile publice.

 

 

 

loading...
error: Content is protected !!