Sănătate

Tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare

Implanturile dentare reprezintă o soluție eficientă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă. Deși costurile și riscurile asociate cu implanturile dentare pot fi un factor de luat în considerare, beneficiile pe termen lung pe care le oferă acestea merită în mod clar investiția.

Implanturile dentare reprezintă o soluție modernă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă. Cu toate acestea, mulți oameni ezită să-și pună un implant dentar din cauza prețului sau a fricii de durere asociată cu procedura.

În acest articol, vom explora toate aspectele legate de implanturile dentare, de la costuri și proceduri, până la beneficiile pe care le oferă și complicațiile pe care le puteți întâmpina.

Așadar, dacă vă întrebați cat costa un implant dentar sau dacă este o opțiune potrivită pentru dumneavoastră, citiți în continuare.

De ce este important să înlocuiți dinții lipsă?

Pierderea unui dinte poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale a gurii. Pe lângă estetică, lipsa unui dinte poate duce la probleme de vorbire și masticare, dificultăți în igiena orală și chiar la modificări ale aspectului facial.

În plus, dacă lăsați un spațiu gol în gură pentru o perioadă lungă de timp, dinții adiacenți pot începe să se deplaseze, ceea ce poate duce la probleme de ocluzie și la deteriorarea dinților adiacenți.

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a înlocui rădăcinile dinților naturali pierduți.

Ele sunt plasate în osul maxilar sau mandibular și servesc ca suport pentru coroanele dentare, punțile sau protezele dentare.

Implanturile sunt fabricate din titan sau alte materiale biocompatibile, care se integrează în osul maxilar sau mandibular în timpul procesului de vindecare.

Cum funcționează procedura de implant dentar?

Procedura de implant dentar implică mai multe etape și poate varia în funcție de complexitatea cazului și de starea generală a sănătății pacientului.

Iată o privire de ansamblu asupra pașilor implicați într-un tratament standard de implant dentar:

 1. Evaluarea inițială: În prima etapă, medicul dentist va evalua starea generală a sănătății dumneavoastră și va efectua o examinare detaliată a gurii și a maxilarelor. Acesta va verifica dacă aveți suficient os disponibil pentru a susține implanturile dentare și va discuta cu dumneavoastră opțiunile de tratament.
 2. Extracția dintelui (dacă este necesar): Dacă aveți un dinte natural în locul în care urmează să fie plasat implantul, acesta trebuie extras înainte de a începe procedura de implant dentar. Extracția poate fi efectuată în aceeași zi sau poate necesita o vizită separată în funcție de complexitatea cazului.
 3. Grefa osoasă (dacă este necesară): Dacă aveți un nivel scăzut de os disponibil în zona în care urmează să fie plasat implantul, poate fi necesară o grefă osoasă pentru a crea o bază solidă pentru implant. Grefa osoasă poate fi prelevată din altă parte a corpului dumneavoastră sau poate fi utilizat os prelucrat din surse animale, umane sau materiale sintetice.
 4. Plasarea implantului: După ce osul dumneavoastră s-a vindecat suficient, medicul dentist va plasa implantul în osul maxilar sau mandibular. Aceasta este o procedură chirurgicală care poate fi realizată sub anestezie locală sau generală, în funcție de preferința dumneavoastră și de recomandările medicului.
 5. Perioada de vindecare: După plasarea implantului, este necesară o perioadă de vindecare pentru ca osul să se integreze în jurul implantului. Această perioadă poate varia de la câteva săptămâni până la câteva luni și este important să respectați instrucțiunile medicului dentist pentru a asigura o vindecare adecvată.
 6. Plasarea coroanei sau a protezei: După ce osul s-a vindecat complet, medicul dentist va plasa coroana sau proteza dentară pe implant. Aceasta este ultima etapă a procedurii și vă va permite să vă bucurați de un zâmbet complet și funcțional.

Cât costă un implant dentar?

Prețul unui implant dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de implant, materialele utilizate și complexitatea tratamentului. Mai multe detalii in sectiunea implant dentar pret.

În general, costul unui implant dentar poate fi mai mare decât al altor opțiuni de înlocuire a dinților, cum ar fi punțile sau protezele dentare.

Cu toate acestea, merită să luați în considerare costurile pe termen lung și beneficiile pe care le oferă un implant dentar durabil și funcțional.

Este important să discutați cu medicul dentist despre opțiunile de finanțare și asigurare dentară disponibile pentru a vă ajuta să acoperiți costurile tratamentului.

Unele asigurări dentare pot acoperi parțial sau complet costurile unui implant dentar, în funcție de politica și beneficiile planului dumneavoastră.

Beneficiile implanturilor dentare

Implanturile dentare oferă numeroase beneficii în comparație cu alte opțiuni de înlocuire a dinților. Iată câteva dintre avantajele principale ale implanturilor dentare:

 • Durabilitate: Implanturile dentare sunt concepute pentru a fi durabile și rezistente în timp. Cu o îngrijire corespunzătoare și vizite regulate la dentist, un implant dentar poate dura o viață întreagă.
 • Funcționalitate: Implanturile dentare reprezintă cea mai apropiată soluție de dinți naturali. Acestea oferă o funcționalitate excelentă în vorbire și masticare, permițându-vă să mâncați și să vorbiți fără restricții.
 • Estetică: Implanturile dentare sunt proiectate pentru a se potrivi perfect cu restul dinților dumneavoastră, oferindu-vă un zâmbet natural și estetic plăcut. Cu un implant dentar, veți putea zâmbi cu încredere în fiecare zi.
 • Confort: Implanturile dentare sunt integrate în osul dumneavoastră, ceea ce le face să se simtă la fel de confortabil ca și dinții naturali. Nu veți simți nicio diferență între implanturile dentare și restul dinților dumneavoastră.
 • Îmbunătățirea sănătății orale: Implanturile dentare nu necesită șlefuirea sau modificarea dinților adiacenți, așa cum se întâmplă în cazul punților dentare. Acest lucru înseamnă că restul dinților dumneavoastră rămân intacte, ceea ce contribuie la menținerea sănătății generale a gurii.

Riscuri și complicații asociate cu implanturile dentare

Ca orice procedură chirurgicală, implanturile dentare pot prezenta anumite riscuri și complicații.

Este important să fiți conștienți de acestea înainte de a lua o decizie privind implanturile dentare. Iată câteva riscuri și complicații posibile asociate cu implanturile dentare:

 • Eșecul implantului: În unele cazuri, implantul dentar poate să nu se integreze corespunzător în os sau poate exista o infecție care să afecteze succesul pe termen lung al implantului. Eșecul implantului poate necesita îndepărtarea acestuia și plasarea unui nou implant.
 • Complicații ale grefei osoase: Dacă ați avut nevoie de o grefă osoasă înainte de implant, pot exista complicații legate de procesul de vindecare a grefei. Aceste complicații pot include eșecul grefei, infecții sau reacții adverse la materialul de grefă.
 • Leziuni nervoase: Plasarea implantului într-un os cu resorbție osoasă poate crește riscul de a afecta nervii din apropiere, ceea ce poate provoca amorțeală, durere sau modificări ale senzațiilor în zona respectivă.
 • Compromiterea aspectului estetic: În cazul resorbției osoase semnificative, rezultatele implantului dentar pot fi mai puțin satisfăcătoare din punct de vedere estetic. În astfel de cazuri, pot fi necesare tratamente suplimentare, precum grefe osoase sau tehnica All-on-4, pentru a obține rezultate estetice optime.

Implanturile dentare reprezintă o soluție eficientă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă.

Deși costurile și riscurile asociate cu implanturile dentare pot fi un factor de luat în considerare, beneficiile pe termen lung pe care le oferă acestea merită în mod clar investiția.

Nu amâna decizia de a-ți pune un implant dentar, deoarece acest lucru poate preveni complicațiile și problemele asociate cu pierderea dinților.

Discută cu medicul dentist despre opțiunile de implant dentar disponibile și începe astăzi drumul spre un zâmbet sănătos, funcțional și estetic.

Cu cât acționezi mai rapid, cu atât te vei putea bucura mai repede de beneficiile pe care implanturile dentare le oferă în ceea ce privește sănătatea orală și calitatea vieții.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker