Politic

Toma, despre reducerea cheltuielilor bugetare: „Nu cred că asta este reforma pe care o aşteptau românii”

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD), a declarat, cu ocazia lansării evenimentului dedicat sistemului de management Kaizen, că nu crede în reforma asumată de Guvern.

Primăria Municipiului Buzău, în parteneriat cu Institutul Kaizen România, Asociaţia Kaizen Manager Club şi Asociaţia Clean-Up Japan, a desfăşurat, în perioada 10–12 octombrie, „Evenimentele Kaizen”, dedicate sistemului japonez de îmbunătăţire continuă a activităţii, aplicată îndeosebi în mediul de afaceri, dar şi în administraţia locală.

Primarul Toma a spus că implementarea filosofiei de origine japoneză la nivelul administraţiei locale a condus la rezultate financiare deosebite şi a îmbunătăţit relaţia cu publicul. „Guvernul a lansat acum această asumare a răspunderii, să reducem personalul cu 10 la sută. În cinci ani de zile, personalul la Primăria Buzău s-a redus cu 30 la sută. Important mi se pare faptul că, în 2016, Primăria Buzău avea venituri de 32 milioane euro şi datorii de 20 milioane euro, la sfârşitul lui 2022, veniturile proprii sunt la 52 milioane euro, nu avem nicio datorie restantă. Cel mai important, economia de timp în răspunsurile oficiale pentru cetăţeanul buzoian, măsurată în ani, înseamnă 3.108 ani până la nivelul lunii septembrie”, a precizat primarul municipiului Buzău.

Constantin Toma a precizat că nu crede în reforma de reducere a cheltuielilor asumată de Guvern, dar și că sistemul Kaizen ar putea fi adoptat de orice administraţie, chiar şi la nivel de Guvern. „Experienţa Kaizen întâmplată la Primăria Buzău s-a transformat şi într-o carte. Se vorbeşte de reformă, avem prim-ministru de la Buzău, nu cred foarte mult în această reformă, noi dăm un instrument aici. Este o poveste de angajament şi de responsabilitate pentru că este foarte aplicată. Se poate aplica şi într-un spital, se poate aplica şi la Armată, se poate aplica şi la Guvern, într-un minister, peste tot. Decât să tai aşa 10 la sută din posturi, ne dispar două posturi de şefi de birou, nu cred că asta este reforma pe care o aşteptau românii, cu părere de rău”, a subliniat primarul.

Articole similare