Sănătate

Țiclea: „Transformarea Spitalului Nehoiu în spital Covid este o gură de oxigen pentru comunitate”

Este greu de văzut partea plină a paharului în privința pandemiei, mai ales cu referire la domeniul Sănătății, care a fost suprasolicitat în ultimii doi ani. Spitalele din țară s-au luptat cu un număr mare de bolnavi și cu locuri insuficiente, iar numeroase unități sanitare s-au confruntat cu mai multe probleme derivate din această situație, cum ar fi paturile puține sau lipsa echipamentelor necesare îngrijirii medicale corespunzătoare.

Cu toate acestea, prefectul Daniel Țiclea spune că pentru Spitalul Nehoiu, pandemia de Covid-19 a fost, de fapt, salvarea sa. Aceasta pentru că transformarea unității în spital-suport pentru bolnavii infectați cu virusul Sars-Cov-2 a atras după sine și o serie de finanțări, necesare pentru a-l relansa și a revigora comunitatea locală, prin crearea unor noi locuri de muncă. Prefectul este convins că spitalul va deveni o unitate modernă în curând, ghidându-se după exemplul Spitalului din Smeeni, care a fost la un pas de desființare, însă l-au salvat numeroasele investiții din fonduri europene; mai mult, acesta a devenit, mai nou, și unitate de recuperare post-Covid.

„Din punctul meu de vedere, Spitalul Nehoiu are șanse mari să rămână în scenariul Covid mult timp de aici încolo. La prima vedere nu par vești bune, dar acest spital are mari probleme de adresabilitate și de finanțare. Transformarea lui în spital Covid este o gură de oxigen pentru comunitate, pentru locuri de muncă, pentru investiții care pot fi atrase la Nehoiu, pe Covid și pe post-Covid. Invit pe toată lumea să vadă ce s-a întâmplat la Spitalul Smeeni și cât de frumos poate să arate, în ultimii doi ani, pe un program de investiții pe recuperare post-Covid. Se pot face lucruri interesante și pentru Spitalul Nehoiu”, a declarat prefectul Buzăului, pentru TV Sud-Est.

Printr-o investiție de 20.000 de euro, numărul paturilor ATI de la Spitalul Nehoiu a fost crescut de la două la 14. Deși suma nu pare însemnată, prefectul s-a declarat mulțumit de faptul că a reușit să atragă aceste fonduri din surse proprii, iar investiția a catalogat-o drept „fără precedent în România”. „Cu un efort de 20.000 de euro, un miliard (lei vechi, n.r.) care pentru sistemul medical înseamnă bani puțini, dar pentru noi, să îi atragem din fonduri proprii, e o mare bucurie. Cu 20.000 de euro a fost ridicat numă­rul paturilor ATI Covid de la două la 14. Este o chestie extraordinară și, pot să afirm, fără precedent în România, să mărești de șapte ori capacitatea ATI Covid la un spital”, a mai spus Daniel Țiclea.

Spitalul a fost dotat și cu o linie de oxigen, căreia urmează să i se facă recepția tehnică și cea sub presiune, cu o săptămână întârziere, însă, deoarece tehnicienii însărcinați cu această responsabilitate s-au infectat cu virsului Sars-Cov-2. „Linia de oxigen de la Nehoiu, făcută integral din sponsorizare adusă de Instituția Prefectului, este gata. Mai trebuie doar să-i facem recepția tehnică și recepția sub presiune. Asta s-ar fi întâmplat până acum, doar că cei de la grupul mare de gaz au avut o problemă cu Covidul, au avut mulți colegi infectați, și atunci, s-a amânat cu o săptămână recepția efectivă și punerea în folosință a liniei de oxigen”, a mai declarat prefectul Buzăului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker