Economic

Testele de screening în sănătatea femeii – De ce nu ar trebui să ratezi o vizită la ginecolog?

Există mai multe motive pentru care nu ar trebui să ratezi nicio vizită la medicul ginecolog. Poți face un test Babeș-Papanicolau de rutină mai ales dacă ai fluctuații hormonale, tulburări menstruale sau dificultăți de a rămâne gravidă.

Primul pas în evaluarea sănătății reproductive este un consult la un medic specialist în obstetrică și ginecologie. Acesta te poate ajuta în identificarea problemelor ginecologice importante de sănătate și a factorilor de risc.

Teste de screening care mențin sănătatea reproductivă la femei

Orice femeie trebuie să facă un examen anual la medicul ginecolog, indiferent dacă are sau nu simptome sau plângeri ginecologice. Prin anamneză detaliată, o examinare fizică, un control al organelor genitale externe și o examinare pelviană se pot depista semne de boală și chiar un cancer.

La examenul anual se face și un test Babeș-Papanicolau, care este un instrument de screening important, ce are ca scop detectarea modificărilor în celulele zonei de transformare a colului uterin. Datele statistice arată eficiența acestui test la femei și avantajele sale:

  • Doar 5% din frotiurile Babeș-Papanicolau revin cu rezultate anormale, iar dintre acestea în mare parte nu sunt de cancer
  • Majoritatea femeilor diagnosticate cu un cancer de col uterin avansat nu au făcut niciodată acest test în ultimii 10 ani
  • De la apariția acestui test, s-a înregistrat o scădere a ratelor de mortalitate din cauza cancerului de col uterin cu aproximativ 50-65% (arată un studiu realizat de OMS în 2010).

Screening-ul de rutină al colului uterin ar trebui să fie efectuat de femei, începând cu vârsta de 21 de ani și să continue până la vârsta de 65 de ani, mai spun cercetătorii. Testele de screening disponibile includ teste citologice convenționale, teste Babeș-Papanicolau, dar și teste pentru papilomavirusul uman (HPV) cu risc ridicat. HPV se transmite prin contact piele pe piele, în timpul actului sexual.

Pentru cancerele invazive de col uterin sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament, ce includ și radioterapie, chimioterapie, intervenții chirurgicale. Prin teste de screening se poate descoperi boala în stadiul ei inițial și astfel femeia poate face un tratament care să-i ofere rezultatele așteptate, iar asta o poate ajuta să-și păstreze fertilitatea și sănătatea colului uterin.

Persoanele care au sistemul imunitar slab, ar trebui să facă un test Babeș-Papanicolau în fiecare an. În mod normal, acest test de screening se face o dată la 3 ani.

Alături de testul Babeș-Papanicolau pentru cancerul de col uterin, se recomandă de către medici și un examen pelvian pentru cancer genital, cancer vulvar, cancer ovarian și cancer endometrial.

Alte examinări suplimentare de sănătate sunt:

  • Ecografia transvaginală prin care se obțin imagini ale organelor pelvine, cu uterul, ovarele și trompele uterine; aceasta ajută în diagnosticarea chisturilor ovariene, fibroamelor și afecțiunilor pelvine
  • Examenul secreției vaginale și analiza probelor de secreție vaginală pentru a depista infecțiile cu transmitere sexuală, sau infecțiile bacteriene, fungice, parazitare
  • Prelevarea de probe de la nivelul colului uterin pentru a identifica infecții cu bacterii sau cu alți agenți patogeni.

Dacă este necesar, medicul poate recomanda și alte teste realizate de alți experți în domeniul sănătății, cum ar fi:

  • Teste hormonale
  • Evaluarea infertilității
  • Investigații precum histerosalpingografie, ecografie pelviană, laparoscopie
  • Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală
  • Ecografii pentru monitorizarea sarcinii
  • Screening pentru anomalii genetice
  • Verificarea tensiunii arteriale care ar putea afecta sănătatea pe termen lung
  • Screening pentru depresie și anxietate
  • Mamografie mai ales în cazul unei femei cu antecedente familiale de cancer de sân
  • Analize de sânge pentru a verifica tiroida, glicemia, nivelul lipidelor.

Astfel de investigații ginecologice mai complexe pot fi făcute la clinici de specialitate, cum este și această clinică din București, care este specializată pe tratarea bolilor endocrinologice și a altor probleme legate de menopauză și perimenopauză. Totuși, indiferent de locația aleasă, nu uită că, pentru a-ți menține sănătatea reproductivă, trebuie să programezi o întâlnire la medicul ginecolog, cel puțin o dată pe an.

Articole similare