Politic

Țepeluș: ,,Guvernul pasează responsabilitatea cheltuielilor pentru Educație către unitățile administrativ-teritoriale”

Partidele din arcul guvernamental doar se laudă că vor să dezvolte țara, iar proiectul bugetului pe anul în curs este un exemplu concret din acest punct de vedere, susține ­de­putatul social-democrat de Buzău Laurențiu Țepeluș. Secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, acesta a dat câteva exemple care să îi susțină afirmația pe parcursul unei conferințe de presă a reprezentanților organizației județene a Partidului Social Democrat.

Tepeluș spune că, în ciuda afirmațiilor ministrului Educației din momentul discuțiilor în comisie a bugetului pe anul 2021, cum că în acesta vor fi incluse sume pentru dezvoltarea sistemului de educație, proiectul acestui act normativ demonstrează că o bună parte dintre cheltuieli vor cădea tot în sarcina unităților administrativ-teritoriale: ,,Ei clamează că vor să facă dezvoltare. De ce spun că doar clamează? Pentru că, cel puțin înainte de a apărea acest simulacru de buget de stat, toți miniștrii Guvernului actual au venit și au spus în comisii că vor să dezvolte domeniile X,Y sau Z. Cel puțin în ceea ce privește Educația, în a cărei comisie sunt secretar, ministrul avea sprijinul total al Guvernului de a realiza niște proiecte pe care le-a pus pe masa executivului și am înțeles atunci de la domnul ministru că este în stare să le și realizeze. Este vorba ­des­pre creșterea cu 25 la sută a cotei pe elev din bugetul alocat școlilor, lucru care ar fi ajutat unitățile administrativ-teritoriale, pentru că altfel ar fi fost bani pentru dezvoltarea spațiilor de învățământ, pentru crearea de proiecte și facilități. Or, așa cum apare acum bugetul Ministerului ­Educației, care este mai mic decât cel de anul trecut, nu vor fi bani decât pentru salarii, și toată greutatea organizării sistemului de învățământ, din punct de vedere sanitar și așa mai departe, pică tot pe unitățile administrativ-teritoriale, ca și în anii trecuți. Aici iarăși se pasează responsabi­litatea; se vorbește despre nevoia de a avea școlile ­deschise, de a avea copiii în siguranță, dar uitați-vă!, nu se face niciun fel de test copiilor, ei vin la școală ca și până acum, nimeni nu verifică dacă sunt situații sau nu sunt situații (de îmbolnăvire, n.r.), eventual rămân acasă cei care au simptome, lucru care este de neacceptat. S-ar putea să avem o explozie a incidenței Covid foarte mare în viitor”, a spus deputatul social-demo­crat.

Mai mult, susține acesta, toate proiectele de acte normative care ajung în dezbaterea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților indică drept surse de finanțare bugetele locale, nicidecum pe cel de stat: ,,De asemenea, ministrul a spus că vrea să dubleze toate bursele elevilor; a spus că este în programul lui, pe care și l-a asumat, și prin bugetul statului, nu prin contribuția unităților administrativ-teritoriale. De două săptămâni sunt în Comisia pentru educație și avem de lecturat și de avizat sau de aprobat niște prevederi legale în care doar unitățile administrativ-teritoriale sunt trecute ca fiind obligate să plătească, mese calde, cazare gratuită și așa mai departe. Guvernul nu își asumă niciun fel de responsabilitate; or, gândiți-vă că aceste comunități locale au niște fonduri, câte au, nu pot să satisfacă toate nevoile sistemului de învățământ. Iarăși, transportul elevilor este o problemă foarte sensibilă, dar în momentul în care elevii nu mai pot ajunge la școală, le iei dreptul la educație. Vedeți, este ușor să ieși, fiind la putere, să spui <Uite ce răi sunt primarii PSD care nu oferă elevilor șansa de ajunge la școală!>, dar ei ce fac? Vreau să văd și eu o inițiativă legislativă prin care să faciliteze măcar accesul la școală sau orice altceva: o masă caldă pentru elevi sau măcar decontarea sumelor care au fost cheltuite pentru Covid anul trecut. Pentru că au fost directori, și știu cât s-a cheltuit pentru ca ai noștri copii să vină la școală în condiții de siguranță, bani pe care abia acum îi așteptăm prin niște proiecte europene care abia au intrat în evaluare la Ministerul Dezvoltării. Dar sunt bani pe care îi așteptăm și s-ar putea să vină peste doi-trei ani și, așa cum este construit bugetul, tot unitățile administrativ-teritoriale vor fi cele care vor plăti siguranța elevilor și a profesorilor din județ”, a mai spus deputatul Laurențiu Țepeluș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker