Educație

Teleskop, o rețetă de succes pentru a crește și în pandemie calitatea învățământului buzoian

„Dragi prieteni, ­Tele­s­kop lansează un kit pentru școli. Deschidem un open call pentru pentru școlile care doresc să îl activeze în lunile mai și iunie. Am construit un produs care (pe scurt) investește în încre­dere și face ca lucrurile să fie mai simple”, este invitația  pe care o lansează pe rețelele de socializare profesorul Monica Mocanu, cea care a lansat această primă aplicație mobilă pentru profesori, de feedback onest în educație. Reamintim că este vorba despre o aplicație dedicată profesorilor pentru utilizare indepen­dentă și gratuită, în scopul obținerii rapide a opiniei elevilor proprii, prin gene­rarea pe telefonul profesorului a unui link și distribuirea acestuia către elevi la finalul orei, obținând aproape instantaneu răspunsuri la diverse chestionare.

Printr-un comunicat, Monica Mocanu și echipa Teleskop ne aduc în atenție cât de important a fost și este în continuare sprijinul tehnologiei în această perioadă dificilă de pandemie pe care o traversează școala: „Anii 2020 și 2021 au pus la încercare sistemul educațional din România și din lume, iar tehnologia s-a dovedit un sprijin important. Zeci de platforme și aplicații au fost accesate pentru soluții de conectare, inovare sau arhivare. Zeci de mii de profesori au trebuit să se adapteze, să încerce, să izbutească, să rateze, să încerce din nou. Tehnologia și digitalizarea în educație nu înseamnă doar utilizarea de instrumente și metode online, ci și căutarea de soluții de creștere organică a șco­lilor, care să genereze răspunsuri mai bune la provocările cu care se confruntă sistemele de educație. Cum păstrăm standarde educaționale înalte? Cum rezolvăm mai simplu raportările și birocrația? Cum comunicăm mai bine cu această generație de adolescenți? Cum facem școala un loc plăcut și motivant pentru ei? Cum să vorbim aceeași limbă, elevi, profesori și părinți? Cum poți răspunde acestor întrebări, ca director sau profesor, într-unul din cei mai dificili ani pentru educație? Se poate fără alchimie, fără rețete care se pretind magice? Dacă încurajăm școlile să genereze date, să interpreteze și să aleagă metodele în funcție de informațiile primite, credem că da”, transmite echi­pa Teleskop.

Aplicația de feedback Teleskop este un instrument care ajută la obține­rea multor răspunsuri pe care și le pun cadrele didactice în această perioadă și, prin urmare, invită școlile să își activeze un kit pentru a-și organiza mai bine procesul de preluare de feedback, de integrare și raportare. „Echipat cu o serie de formulare și facilități noi, kitul Teleskop permite școlilor să își îndeplinească standardele de calitate referitoare la componenta de feedback, atât pe secțiunea de învă­țare, cât și pe cea referitoare la starea de bine / comunicare  între elevi, profesori, părinți și directori”, mai transmite echipa.

Ce conține kitul pentru școli

Echipa Teleskop precizează că poate pune la dispoziția cadrelor didactice un kit cu șapte formulare pentru profesori și șapte formulare pentru școală. Se face precizarea că Teles­kop asigură confidențialitatea contului fiecărui profesor, că oferă facilitatea de a descărca rapoarte din conturile individuale și facilitatea de a descărca rapoarte (agregate) din contul școlii, precum și recomandări de aplicare și acces la sesiuni de Q&A.

Aceasta e <rețeta> Teleskop. Nu e vreo alchi­mie la mijloc, e doar regula cunoscută că accesul la date cantitative și calitative relevante și oneste repre­zintă o comoară într-o școală pentru luarea deci­ziilor, atât la nivel de învățare, cât și la nivel managerial. Școlile care doresc să își activeze acest kit pentru lunile mai și iunie 2021 (proiect pilot) sunt invitate să trimită un email la [email protected] până la 30 aprilie 2021. Cele mai frecvente întrebări despre proiectul pilot și despre chestiunile tehnice sunt disponibile pe pagina proiec­tului (în postarea fixată) https://www.facebook.com/teleskop.ro, mai transmit  profesorul Monica Mocanu și echipa Teles­kop.

15.000 de răspunsuri ale elevilor din România și Republica Moldova

Aplicația Teleskop func­ționează din anul 2019 pe Android, iOS și în platforma web www.teleskop.ro și rămâne gratuită pentru utilizare individuală a profesorilor. Până în aprilie 2021 au fost generate peste 15.000 de răspunsuri ale utilizatorilor elevi din școli din România și Republica Moldova.

Teleskop este o platformă de ajutor. Echipa de proiect spune că Teleskop  este un instrument pentru depășirea unor dificultăți din învățământ, în special de evaluare: „Noi credem că: preluarea feedback-ului are ca prime obiective suportul, auto-evaluarea și reglarea procesului de învățare/proiectare; feedback-ul elevilor este important și e responsabilitatea noastră să îl preluăm și să îl integrăm; feedbackul anonim nu înlocuiește dialogul direct, ci îl completează; un proces simplu și structurat de preluare a opiniilor elevilor, profesorilor și părinților reprezintă premise pentru sprijin, dialog și colaborare (reale) în școli; confidențialitatea și protecția datelor sunt importante”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

error: Continut protejat!!