joi, 24 septembrie 2020

„Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia

   Teatrul „G. Ciprian” a găzduit, vineri, în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia, lansarea proiectului „Tele-Encounters”, o iniţiativă a buzoiencei Maria Hanganu, care a obţinut o finanţare europeană în valoare de 200.000 de euro. Proiectul este susţinut financiar cu 56.000 euro din partea Consiliului Judeţean Buzău.

   Tele-Encounters este o platformă unde artişti din România, Spania şi Portugalia vor cerceta universul familiilor despărţite de migraţia economică. Proiectul este co-finanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. La conferinţa de la Buzău au participat regizoarea Marina Hanganu — directorul artistic al proiectului, prof. univ. dr. Ion Mircioagă — regizorul asociat spectacolului telematic, Gina Chivulescu — managerul proiectului şi directorul teatrului buzoian, reprezentanţi ai echipei de management a Universităţii „San Antonio” din Murcia (Spania), Pablo Cano şi David Christopher Heiser, şi echipa de management a Municipalităţii din Lousada (Portugalia), formată din Manuel Nunes, Artur Pinto şi Adelaide Pacheco.

Zeci de interviuri cu imigranţi din trei ţări şi familiile lor

   Platforma de cercetare artistică şi sociologică Tele-Encounters va explora universul familiilor compuse din părinţi obligaţi să îşi lase copiii în ţară pentru a muncii în străinătate şi care se văd doar prin Internet. Echipa proiectului va reconstitui, într-un spectacol de teatru telematic şi o expoziţie de filme scurte în 360°, realităţile teleprezenţei. La baza procesului artistic stau zeci de interviuri cu imigranţi români din Spania şi Portugalia, imigranţi spanioli din Portugalia şi imigranţi portughezi din Spania. „În judeţul Buzău sunt cel puţin 2.089 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Datele provin de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar numărul aestora este mult mai mare pentru că nu toţi părinţii declară că îşi lasă copiii în grija altor persoane. Spectacolul de teatru va fi construit pe interacţiunea online a actorilor aflaţi în România şi Spania, conectaţi în timp real prin video-conferencing şi animaţii Kinect (caracterul telematic). În ambele ţări va exista un public prezent fizic, în timp ce spectacolul va fi de asemenea transmis live pe Internet. Expoziţia de filme va cuprinde cinci scurtmetraje în 360° (vizionate în format VR) pe tema migraţiei dintre Spania şi Portugalia. Cercetarea finală a proiectului va fi diseminată în lumea academică prin workshop-uri şi întâlniri cu studenţi, dar şi accesibilă pu­blicului larg prin popularizarea arhivei online, conferinţe explicative şi lansarea unei cărţi”, a declarat buzoianca Maria Hanganu.

   „Proiectul nostru este o premieră mondială dată de combinaţia dintre amploarea tehnologică a proiectului şi tema migraţiei şi efectele ei asupra familiilor”, a declarat regizorul Ion Mircioagă.

Migraţia dintre Portugalia şi Spania a căpătat noi aspecte

   „Este foarte important să lucrăm în acest proiect cu fraţii noştri spanioli. Noi suntem legaţi prin cultură şi schimburile dintre oameni. Acum zece ani situaţia familiilor care plecau la muncă era diferită. Tatăl portughez pleca în Spania la muncă, lăsându-şi familia în Portugalia. Acum, tinerii portughezi pleacă să studieze în Spania, se angajează şi se căsătoresc acolo. Este un tip de migraţie diferită, pentru că nu se mai urmăreşte doar un loc de muncă, ci descoperirea unei noi realităţi şi a confortului. Acum părinţii rămân acasă. Toate aceste aspecte vor fi explorate prin aceste filme în tehnologie modernă”, a declarat Adelaide Pacheco din Portugalia.

Este un proiect despre identitate

   „Pentru noi este un proiect special pentru că  el este despre oameni. Din partea universităţii noastre vor lucra studenţi la Jurnalism, şi vom asigura partea de multimedia a proiectului. Vom avea ocazia să intervievăm oameni care şi-au părăsit ţara şi familiile. Este un proiect care vorbeşte despre identitate, despre cum îmi pot păstra identitatea naţio­nală plecând în altă ţară, integrându-mă acolo şi balansând între identitatea ţării mele şi cea a ţării gazdă”, a declarat Pablo Cano de la Universitatea San Antonio din Murcia.

În final, concluzia par­ticipanţilor la conferinţa de lansare a proiectului a fost că în zilele noastre, când vorbim despre imigranţi, tehnologia face ca membrii aceleiaşi familii să se afle la doar un click distanţă, dar Internetul nu poate substitui apropierea fizică oricât ar încerca un copil să îmbrăţişeze laptopul pe care vede (pe Skype) imaginea mamei din Spania.

loading...
error: Content is protected !!