Cultură

Teatrul buzoian, invitat cu robotul Ogmios la cel mai amplu festival de new media art din România

Marina Diana Hanganu

„Ogmios e un robot teatral. El și-a început cariera în spectacolul <2032 SMART-FAMILY>, ale cărui reprezentații s-au încheiat anul trecut. Dar lui Ogmios îi e dor de public. Așa că a pregătit un scurt performance pentru copii și a decis să se transforme în instalație interactivă în restul timpului. Îl puteți întâlni în noul său rol la „RADAR Kids 2023” în perioada 27-29 octombrie”, informează regizoarea Marina Diana Hanganu.

Concret, Teatrul „George Ciprian” a fost invitat să participe cu robotul OGMIOS Z42 la festivalul „RADAR New Media”, secțiunea „RADAR KIDS – Evoluția”, care se va desfășura în perioada 27-29 octombrie la Magazinul București, Bulevardul Ion C. Brătianu 36, București. Robotul Ogmios Z42 a fost construit special pentru spectacolul de teatru telematic „2032 SMART-FAMILY” (2022) realizat în cadrul proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human”.

Personajul Ogmios Z42 a fost creat de Marina Diana Hanganu și Bianca Trifan și adus la viață de Smaranda Găbudeanu – păpușar în spectacolul „2032 SMART-FAMILY”. Robotul a fost construit în cadrul proiectului „Tele-Encounters: Beyond the Human” (2020-2023), co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, coordonator de proiect: Teatrul „George Ciprian” din Buzău, cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Buzău. Parteneri în proiect au fost: Industria Scenica (IT) și UCAM (ES).

RADAR, cel mai amplu festival de new media art din România, va avea loc în centrul Bucureștiului, într-un nou spațiu deschis pentru publicul larg între 27 și 29 octombrie. Tema noii ediții este LIVE și va explora rolul tehnologiei ca mediu de creație și augmentare în relație cu artele performative și ale spectacolului.

Această cea de-a 4-a ediție reunește o selecție de proiecte multidisciplinare realizate de artiști și dezvoltatori români din toată țara, curatoriate de Alina Rizescu, Dilmana Yordanova și Alexandru Berceanu.

Spectacole de new media art live, intervenții artistice de dans contemporan, muzică și poezie, instalații de artă digitală, proiecte de realitate augmentată, realitate virtuală și mixtă. Pe întreaga durată a celor 3 zile de festival vizitatorii sunt invitați să devină la rândul lor interpreți, explorând instalațiile interactive de artă digitală.

Tema  festivalului RADAR 2023 – Live New Media Art încurajează noile fenomene care rezultă din interacțiunea dintre tehnologii emergente și artele spectacolului.

La edițiile trecute au fost prezenți peste 3.000 de copii ce au vizitat atât RADAR, cât și secțiunea RADAR Kids. Tema RADAR Kids din anul acesta este „Evoluția” și vor fi prezentate instalații interactive și proiecte digitale dedicate copiilor, vârsta recomandată fiind de peste 6 ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker