Cultură

Teatrul buzoian, alături de IETM, caută soluții pentru susținerea actorilor independenți afectați de criza COVID-19

Teatrul „George Ciprian” se alătură rețelei internaționale IETM în inițiativa de susținere a artiștilor independenți și organizațiilor culturale private, grav afectate de criza coronavirusului. Plecând de la identificarea problemelor exacte care afectează sectorul cultural în timpul pandemiei, se încearcă găsirea de soluții.

Mai mulți actori cunoscuți, precum Marius Manole, Oana Pellea, Mihai Călin, Șerban Pavlu și Vlad Zamfirescu, au atras atenția că, rămași fără unica sursă de venit, actorii din sectorul independent se află în situația de a nu-și mai putea plăti chiriile. Aceștia au lansat campania #ActorIndependent, care își propune să strângă donații prin cont direct sau prin cumpărarea de bilete la spectacol virtual „inDEPENDENT de chirie” de pe Bilet.ro.

„Deși suntem mai feriți decât sectorul privat, proiectele noastre internaționale s-ar putea să fie grav afectate”

La rândul lui, teatrul buzoian poartă discuții cu membrii rețelei IETM pentru a găsi soluții de susținere a artiștilor independenți la ni­vel național și european. Teatrul „G. Ciprian” a ade­rat la IETM în ianuarie 2020. De când s-a declanșat criza, rețeaua a fost foarte activă, organizând întâlniri online, prin Zoom, cu membrii din lumea întreagă.

„Am participat până acum la două întâlniri ­ge­nerale, în care s-a discutat ­des­pre problemele sectorului cultural provocate de pandemie. S-a vorbit despre viitorul artelor spectacolului, în condițiile în care toate acti­vitățile cu public au fost suspendate și multe organizații private și artiști independenți din toată lumea au fost loviți crunt de această criză. Deși suntem, pe moment, mai feriți decât sectorul privat, fiind un teatru public, proiectele noastre internaționale s-ar putea să fie grav afectate pe viitor. Mai e și problema deplasărilor internaționale – s-ar putea să treacă un timp până când oamenii își vor recăpăta curajul să circule peste granițe. Realizarea proiec­telor pe fonduri europene pare o ­pro­blemă elitistă acum, în contextul în care unii artiști se luptă pentru supraviețuire. Pe de altă parte, aceste proiecte pot crea oportunități pentru artiștii independenți, iar internaționalizarea acti­vității artistice trebuie susținută în continuare”, a declarat secretarul artistic al Teatrului „G. Ciprian”, Marina Hanganu, responsabilul cu comunicarea dintre teatrul buzoian și ceilalți membri IETM.

Inițiativa de Investiții UE, o posibilă soluție

IETM face lobby la nivel european pentru sprijinirea sectorului cultural și invită membrii să ia atitudine la ni­vel național. Propunerea IETM este ca sectorul cultural să beneficieze de Inițiativa de Investiții a UE privind răspunsul împotriva coronavirusului.

„Suntem conștienți, desigur, că nu doar sectorul cultural e într-o situație dificilă – nici pe departe! Cu toate acestea, cultura nu trebuie neglijată – importanța ei e cu atât mai vizibilă acum, în timpul crizei. Ce fac oamenii în izolare? Se uită la filme, la spectacole filmate, ascultă muzică, citesc cărți și vizitează virtual mari muzee din toată lumea! De exemplu, Teatrul Național din Londra încarcă săptămânal pe YouTube un spectacol filmat, care e disponibil gratuit timp de șapte zile. Până la ora actuală, spectacolul <One Man, Two Guvnors>, primul spectacol difuzat, a înregistrat 2.226.179 de vizualizări! Putem spune că artiștii îi ajută pe mulți oameni să treacă mai ușor prin această perioadă dificilă”, a mai declarat Marina Hanganu.

Elevii buzoieni, invitați să participe la concursul de povești

Reprezentanți teatrului buzoian reamintesc elevilor buzoieni că, odată cu declanșarea pandemiei, după ce au fost obligați să își suspende activitatea, au lansat concursul de povești „Viața s-a mutat pe Internet”.

„Acest concurs organizat de Teatrul <George Ciprian> este o încercare de a menține legătura cu publicul nostru (mai ales cel tânăr) într-o manieră semnificativă, care să aibă un impact real. Scriind povești inspirate de situația actuală, elevii pot încerca să înțeleagă mai bine ce se întâmplă și, sper eu, să își stăpânească frica și nesiguranța provocate de criză. Ei ar putea chiar să-și ­ima­gineze o lume post-COVID-19 schimbată în bine, o lume care va fi construită de ei pe criterii mai solide. Așteptăm în continuare povești scrise de elevi buzoieni de toate vârstele la adresa [email protected] până pe 30 aprilie, ora 23.59”, a mai declarat secretarul artistic al Teatrului „G. Ciprian”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker