Monden

Te-ai intrebat vreodata de ce se consuma sampanie de Anul Nou? Iata explicatia!

Fiecare sarbatoare are propriul sau set de traditii, superstitii si obiceiuri gastronomice, iar noaptea de Revelion nu face, cu siguranta, exceptie de la regula. Ce poate sa strige mai tare cuvantul ,,Revelion” daca nu diferitele obiceiuri deja consacrate, precum artificiile, imbracamintea rosie, salata de boeuf, sarutul de la miezul noptii si, desigur, deschiderea sticlei de sampanie?

Te-ai gandit vreodata de ce oamenii ciocnesc, la trecerea in Anul Nou, cate un pahar cu sampanie? De ce a devenit o traditie atat de populara in randul oamenilor si ce anume face aceasta bautura atat de cautata pentru Revelion?

Adevarul este ca acest obicei este practicat inca de acum 1.500 de ani, cu toate ca a inceput sa devina popular abia acum cateva secole. Pe atunci, sampania era considerata o bautura a oamenilor bogati si, ulterior, a inceput sa devina foarte folosita pentru evenimentele festive, precum botezuri sau trecerea in Anul Nou.

Consumul de sampanie era, de asemenea, usor riscant pe atunci, intrucat sticlele explodau la intamplare si se puteau transforma in cioburi chiar si la o miscare neinsemnata.

Sampania este un tip special de vin, ce presupune anumite restrictii in ceea ce priveste strugurii din care este facuta, precum si in ceea ce priveste intregul proces de fermentare. Atunci cand cumperi o sticla de sampanie, ar trebui sa iti dai seama ca nu achizitionezi doar un vin spumant, ci si un intreg proces, care a facut ca aceasta bautura sa arate si sa aiba un gust atat de special.

Multi spun ca sampania este consumata de Revelion inca de pe vremea lui Iulius Cezar, insa obiceiul de a ciocni paharele la miezul noptii nu a inceput pana in anii 1800. Pana la finalul secolului 19, multe localuri incepusera sa serveasca numeroase tipuri de sampanie, iar organizarea petrecerilor de Revelion era unul dintre cel mai mare si mai profitabil moment din an pentru acestea.

In orice context, traditiile se pot forma in urma unui trend sezonier, ce are parte de multe aprecieri din partea oamenilor. Persoanele din inalta societate iubeau sa bea sampanie, iar clasa de mijloc a inceput incet, incet sa se alature acestui obicei.

Sampania a capatat atat de multa popularitate, de-a lungul timpului, si datorita reclamei care i se facea. Cu toate acestea, niciuna nu sustinea ca ar trebui ca oamenii sa ciocneasca un pahar cu sampanie in noaptea dintre ani, pentru a putea sarbatori cum se cuvine acest moment.

De fapt, nu trebuie sa bei deloc, daca nu iti doresti asta. Dar daca te decizi sa te alaturi iubitorilor acestei traditii, acum vei putea sa faci un toast in onoarea unei intregi istorii de care s-a bucurat sampania.

Ce e drept, oamenii nu se bucura neaparat de trecutul pe care il are sampania, ci de momentul special pe care il ofera alaturi de prieteni si de cei dragi. Numaratoarea inversa pana la miezul noptii, scoaterea dopului de la sticla de sampanie, turnarea bauturii cu bule in pahare, ciocnirea acestora si admirarea artificiilor sunt cateva obiceiuri de la miezul noptii care marcheaza cu bucurie trecerea intr-un nou an.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker