Actualitate

Tarife majorate pentru ridicarea gunoiului în Buzău

Luna iulie aduce noi majorări de tarife pentru locuitorii municipiului Buzău, care vor plăti mai mult pentru ridicarea deșeurilor. Aceste majorări au fost aprobate vineri, prin votul consilierilor municipali, la solicitarea operatorului de salubrizare.

RER Sud a cerut ca, începând cu 1 iulie, tarifele să fie majorate atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme. Principala cauză a acestei solicitări este creșterea salariului minim pe economie, de la 3.300 lei la 3.700 lei, o creștere de 12 la sută. Liviu Mocanu, directorul firmei de salubrizare, a explicat în ședința Consiliului Local Municipal că aproximativ 70 la sută din angajați primesc salariul minim, astfel majorarea salariilor are un impact semnificativ asupra costurilor operaționale ale firmei.

„Majorarea este legată de creșterea salariului minim de la 1 iulie, aceasta este principala cauză. Noi avem aproape 70 la sută din angajați cu salariul minim. Salariul minim a crescut de la 3.300 lei la 3.700 lei, adică o creștere de 12 la sută. Acum, creșterea tarifului la populație este de 4,5 la sută, adică 1,35 lei, cu TVA. La agenții economici este o creștere de 11 la sută, adică de 15 lei/mc, dar trebuie să știți că tariful la agenții economici pe metrul cub este cel mai mic din întreaga țară”, a spus Mocanu.

Propunerea de majorare a tarifelor nu a fost lipsită de contestări. Consilierul local municipal liberal Florin Sangiu a argumentat că, în loc ca cetățenii să suporte aceste costuri suplimentare, cheltuielile cu creșterea salariilor ar trebui acoperite din profitul operatorului de salubrizare. În replică, Liviu Mocanu a explicat că profitul firmei este deja direcționat anual către plata penalităților la Fondul de Mediu, penalități reduse datorită unei mai bune colectări separate a deșeurilor. „Din profitul firmei noastre achităm în fiecare an acea penalitate la Fondul de Mediu, care, într-adevăr, a mai scăzut, nu mai e la fel de mare, pentru că am început să colectăm separat mai bine. De exemplu, pe anul 2023 a fost 672.000 lei, sumă pe care noi o achităm, așa ne-am asumat prin contract, o sumă pe care ar trebui să o plătească tot cetățeanul, pentru că asta e cauza principală a necolectării separate. Noi am pus la dispoziție infrastructura, Primăria la fel, sunt trei actori, dacă unul din ei nu își face treaba, automat trebuie să plătești niște penalități și cel care nu face treaba, deocamdată, este cetățeanul”, a explicat directorul firmei de salubrizare.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 14 voturi „pentru”. Astfel, locuitorii municipiului vor plăti de luna aceasta facturi mai mari. În cazul persoanelor fizice, tarifele cresc la 26,27 lei, fără TVA, de persoană, de la 25,13 lei cât a fost până acum.

Un comentariu

  1. Pai se putea sa nu mai fim primi in Romania la plata utilitatilor. La apa suntem primi cu cel mai mare cost, acum a venit si randul gunoiului, cei mai multi bugetari pe cap de locuitor si nu cu salarii mici.Sa vedem ce ne mai pregateste Primaria ca alegerile au trecut.Sper ca se va publica comentariul si daca nu ramane ca votul din consiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare