Administrație

Târgul „Toamna Buzoiană” revine

Primăria municipiului Buzău anunță că și anul acesta, în perioada 18-25 septembrie, va fi organizat târgul „Toamna Buzoiană”, o tradiție reînviată în 2016, dar întreruptă de pandemie. Locația va fi aceeași ca până acum, respectiv la Drăgaică, iar buzoienii vor avea ocazia să deguste bucatele expuse sau să își achiziționeze produsele realizate manual de către artizani.

Doritorii vor putea alege legume și fructe, dulciuri tradiționale, produse de panificație și patiserie, precum și produse tradiționale din carne și pește. În ceea ce privește produsele nealimentare, la Târg se pot comercializa, de către micii meșteșugari, produse de artizanat handmade ori alte produse manufacturate sau articole din piele și blană.

„Târgul «Toamna Buzoiană» deține un potențial patrimonial cultural și educațional de prim rang, care nu trebuie pierdut, ci asumat și afirmat cu putere de comunitate, atât în ceea ce privește importanța tradiției produselor agricole din zonă, cât și a brandurilor de top ale județului: covrigii de Buzău, cârnații și pastrama de Pleșcoi, vinul de Pietroasele etc. Propunem organizarea Târgului «Toamna Buzoiană» 2022, în perioada 18–25 septembrie 2022”, se arată în proiectul de hotărâre al Primăriei Buzău.

Târgul va fi împărțit în mai multe zone, respectiv cea pentru terase, pentru căsuțe din lemn (expunerea/comercializarea obiectelor manufacturate), pentru comercializarea produselor alimentare și nealimentare, dar și zona pentru spectacole (scena). Mai mulți artiști de muzică populară sunt așteptați să urce pe scena Târgului, pentru a completa atmosfera tradițională a micului festival.

Comercianții care doresc să își vândă produsele în cadrul Târgului pot depune cereri în acest sens până la data de 9 septembrie, fie la Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău, pentru producătorii de legume, fructe, produse tradiționale, precum și meșterii populari sau la sediul SC Piețe, Târguri și Oboare SA, pentru operatorii economici care doresc să își desfășoare activitatea de alimentație publică (terase).

Cu toate acestea, în proiectul de hotărâre se menționează că un operator economic care dorește să își desfășoare activitatea de alimentație publică (terase) în cadrul Târgului „Toamna Buzoiană 2022” și care are datorii la bugetul local și/sau care are o durată de funcționare a societății mai mică de doi ani, nu poate solicita cerere de închiriere în vederea participării.

Evenimentul „Toamna Buzoiană” este o continuare și o reinterpretare a Zilei Recoltei, marcată în perioada comunistă, la începutul lunii octombrie. Târgul a fost reînviat în anul 2016, atunci când, în perioada 15-16 octombrie, Primăria Municipiului, Consiliului Județean și Direcția Agricolă Buzău au organizat a XI-a ediție a Târgului, în Piața Daciei, sub această denumire. Pentru că evenimentul s-a bucurat de succes printre buzoieni, în anii 2017 și 2018, târgul a avut loc mai devreme, în luna septembrie, la Drăgaică. Producătorii locali au oferit spre vânzare fructe și legume de sezon, preparate tradiționale din carne și lapte, must și vin din podgoriile buzoiene, miere și produse apicole, dulciuri de casă, produse meșteșugărești și de artizanat, iar Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Centrul Județean de Cultură și Artă au organizat spectacole folclorice cu artiști cunoscuți atât la nivel local, cât și național.

Articole similare