Actualitate

Sute de urși mișună în zona de munte a județului

Sute de urși au fost identificați anul trecut în zona de munte a județului Buzău, spun reprezentanții Agenției ju­dețene pentru Protecția Mediului care, în perioada următoare au programat o nouă nu­mărătoare, a animalelor sălbatice din trei specii protejate astfel încât să poată fi stabilită cota de intervenție.

“În perioada aprilie – mai 2019, gestionarii fondurilor cinegetice din județul Buzău, separat sau împreună cu reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Buzău și Comisariatului Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu, vor participa la acțiunea de monitorizare și estimare a efectivelor de animale sălba­tice din speciile strict protejate – urs brun, râs și pisică sălbatică.

Ținând cont de recomandările Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun în România, aprobat de Ministerul Mediului prin Ordinul nr. 625/2018, începând cu anul în curs, estimarea anuală a numărului de urși bruni va fi realizată în baza datelor de prezență colectate de pe fondurile cinegetice și ariile naturale protejate în perioda de primăvară (aprilie-mai) și în perioada de vară-toamnă (iulie-septembrie).

Activitatea se va desfășura conform unei metodologii stabilite de Ministerul Mediului, la acțiuni putând participa și administratorii ariilor naturale protejate.

Conform precizărilor me­todologice, A.P.M. Buzău a solicitat gestionarilor fondurilor cinegetice să realizeze, până la data de 24.04.2019, programarea acțiunilor de monito­rizare și estimare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate urs brun, râs și pisică sălbatică, după centralizare rezultând planificarea anexată.

Rezultatele acțiunilor de monitorizare și estimare realizate în fiecare fond cinegetic vor fi colectate și centralizate, la nivel  județean de Agenția pentru Protecția Mediului Buzău.

Pentru a se evita dubla înregistrare, în data de 3 iunie, la sediul A.P.M. Buzău, toți factorii implicați vor face o ana­liză a datelor de prezență rezultate din fișele de observații colectate din teren și centralizatoarele alcătuite la nivel de fond cinegetic”, informează reprezentanții APM Buzău.

Odată cu centralizările pe județ a datelor provenite de la monitorizarea de primăvară se vor face și propuneri de plafon maxim de intervenție pentru speciile urs, râs și pisică sălba­tică pe fonduri cinegetice și gestionari, care vor avea la bază nivelul pagubelor și conflictelor înregistrate, situația efectivelor reale comparative cu cele optime, tendința și structura populației.

Datele centralizate la ni­vel de județ vor fi transmise, până la data de 12 iunie, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și la Autoritatea CITES în domeniu (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură – SCDEP Brașov). Agenția Națională pentru Protecția Mediului va transmite datele centralizate pe județe către Ministerul Mediului, care va integra toate informațiile într-un studiu de estimare a efectivelor la nivel național și de determinare a nivelului maxim de intervenție în aceste populații.

În perioada imediat ur­mătoare, în conformitate cu Planul național de acțiune pentru specia Canis lupus, aprobat prin Ordinul nr. 626/2018, Mi­nisterul Mediului va transmite instrucțiunile de evaluare și pentru specia lup.

Prin evaluarea realizată în cursul anului 2018, s-a estimat că în județul Buzău erau 820 de exemplare de urs, 247 exemplare de lup, 101 de exe­mplare de râs și  253 exemplare de pisică sălbatică și s-a propus un număr maxim de intervenție pentru 39 de exemplare pentru urs, 30 exemplare pentru lup și 19 exemplare pentru pisică sălbatică.

Începând cu anul 2017, recoltarea exemplarelor de urs și lup care produc în mod repetat  pagube sau pun în pericol sănătatea și securitatea populației se poate rea­liza doar după abținerea avizului Ministerului Mediului, prin Direcția Biodiversitate cu ­res­pectarea prevederilor procedurii și a nivelului de intervenție aprobate prin Ordinul ministrului mediului nr. 1169/30.08.2017.

De la apariția acestui ordin și până în prezent, un singur gestionar de fond cinegetic a depus la Ministerul Mediului o solicitare pentru obținerea derogării de la regimul de protecție strictă pentru un exemplar din specia urs brun. Ca urmare a numeroaselor pagube produse în localitățile din fondul cinegetic 31 Colți la sfârșitul lunii martie a.c., A.J.V.P.S. Buzău a solicitat punctul de vedere al comisiei de analiză constituită din reprezentanții A.P.M. Buzău și Garda Națio­nală de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, apoi avizul Direcției Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului și, în baza acestuia din urmă, a obținut autorizația pentru recoltarea exemplarului care a produs pagube în comunele Colți și Pănătâu.

Conform condițiilor impuse de A.P.M. Buzău în autorizația emisă în data de 3 aprilie, gestionarul a realizat recoltarea exemplarului de urs care a produs în mod repetat pagube în localitățile de pe raza fondului cinegetic 31 Colți, cu personalul tehnic de specialitate, prin metoda ,,la pândă”, după derularea, timp de aproximativ două săp­tămâni, a unor acțiuni de mo­nitorizare și identificare a acestuia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker