miercuri, 12 august 2020

SUPEROFERTĂ: „Primărie, vând teren, 15 euro m.p.”

* Acesta este preţul mediu la care au fost vândute cele 40 hectare ale municipiului Buzău în cei 15 ani de mandat al primarului Boşcodeală
Primăria Buzău ar fi o agenţie imobiliară în stare de faliment, dacă ar fi să judecăm după cât de bănoasă se dovedeşte a fi afacerea legată de vânzarea suprafeţei de aproape 40 de hectare de teren, aparţinând domeniului privat al municipiului Buzău, către diverse persoane fizice ori juridice, în cei 15 ani de mandat ai primarului Constantin Boşcodeală. Suprafaţa totală înstrăinată este de 398.737,662 metri pătraţi, adică 39,873 hectare, dintre care 264.554,662 m.p. reprezintă teren pentru curţi şi construcţii, iar 134.173 metri pătraţi este teren agricol.

Reamintim cititorilor că acele aproximativ 40 hectare de teren înstrăinat din proprietatea municipiului pot însemna, în termeni profani, 800 loturi de casă a câte 500 metri pătraţi fiecare, 58 terenuri de fotbal, suprafaţa totală a terenurilor din proprietatea societăţilor comerciale Ductil şi Grup Romet, 58 la sută din suprafaţa  Parcului Crâng ori suprafaţa Cartierului Micro XIV.
Să vedem, acum cât a câştigat municipalitatea buzoiană în urma tranzacţiilor de acest gen, derulate în perioada 1996-2010. Conform directorului executiv al Direcţiei de Administraţie  Publică Locală a Primăriei Buzău, economistul Nicolae Ene, pentru suprafaţa totală de 264.554,662 metri pătraţi de teren pentru curţi şi construcţii, s-au obţinut 3.921.901,87 euro şi 55.215 dolari, ceea ce înseamnă o medie de 15 euro pe metrul pătrat. Pentru terenul agricol vândut, în suprafaţă de 134.173 metri pătraţi, s-a obţinut suma de 207.612 euro, adică un preţ pe metrul pătrat de 0,65 euro.

Tarif unic

Cel puţin în ceea ce priveşte preţul de 15 euro pentru metrul pătrat de teren de teren din prima categorie, situat inclusiv în buricul târgului – unde 15 euro costă o lopată de pământ – putem spune că vânzarea acestuia nu este o afacere profitabilă. Dacă o agenţie imobiliară din Buzău ar fi practicat asemenea preţuri, pe uşa ei ar fi scris de mult „Închis pentru curăţenie” sau, în traducere liberă, „faliment”.
Însă, cum până la falimentul unei primării de municipiu reşedinţă de judeţ este cale încă lungă, trebuie să spunem că tariful unic de 15 euro îl regăsim inclusiv în tranzacţia din Drăgaică, în urma căreia afaceristul Bilghiru, proprietarul restaurantului din zonă, şi-a cumpărat terenul aferent acestuia. La acea dată, viceprimarul Fănică Bârlă admitea faptul că terenul valorează mai mult, dar că Primăria nu ar fi găsit alt cumpărător, dată fiind construcţia gata ridicată şi în curs de exploatare. De asemenea, tot cu 15 euro metrul pătrat au fost vândute câteva parcele din Cartierul Orizont, până în momentul procesul a fost suspendat în urma revendicării acestei suprafeţe.

loading...
error: Content is protected !!