Actualitate

Sucurile Fanta, sub lupa Protecției Consumatorilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis, în urmă cu cinci luni, o alertă, în cadrul sistemul Internal Market Information al Comisiei Europene, solicitând verificarea, în statele membre ale Uniunii Europene, a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie. Inițiativa reprezintă un pionierat în depistarea și combaterea practicii comerciale incorecte a calității diferențiate – așa-numitul „dublu standard” – pentru cele trei produse consumate, în cantitate mare, de către cetățenii europeni.

În cazul în care se va stabili că a avut loc încălcarea legislației la nivel transfrontalier, se va proceda la sancționarea dublului standard, conform prevederilor legale în vigoare, cu amendă contravențională în cuantum de până la patru la sută din cifra de afaceri a companiei producătoare și distribuitoare, ceea ce, doar în cazul României, s-ar putea ridica la peste 20 milioane de euro, se arată într-un comunicat al ANPC.

Ce au relevat analizele ANPC

În cursul analizelor, realizate de ANPC, a etichetelor acestor produse comercializate pe teritoriul UE, în cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr sau cu zahăr/îndulcitori, conținutul de suc de portocale este următorul:

  • sub 5 la sută, în trei state membre;
  • 5 la sută, în 13 state membre;
  • 6 la sută, în patru state membre;
  • 8 la sută, în trei state membre;
  • 12 la sută, în două state membre;
  • 20 la sută, în două state membre.

În cazul produsului Fanta Portocale Zero Zahăr (cu îndulcitori) conținutul de suc de portocale diferă astfel:

  • 3 la sută, în 10 state membre;
  • 4 la sută, în cinci state membre;
  • 7 la sută, în două state membre;
  • 8 la sută, într-un stat membru;
  • 12 la sută, într-un stat membru.

În cazul produsului Fanta Lămâie (cu îndulcitori), acesta are conținutul de suc de lămâie diferit, astfel:

  • 1 la sută, în trei state membre;
  • 3 la sută, în cinci state membre;
  • 6 la sută, în patru state membre;
  • 12 la sută, într-un stat membru.

De asemenea, au fost înregistrate diferențe semnificative privind utilizarea sau nu, la aceste trei produse, a anumitor aditivi cu proprietate de colorare și utilizarea diferențiată de ingrediente, față de formula generală. Există diferențe și în ceea ce privește variantele de îndulcire, în cazul produselor din gama Fanta Portocale, la nivelul UE, și anume:

  • conținut exclusiv de zahăr, la cinci state membre;
  • amestec de zaharuri și îndulcitori, la 15 state membre;
  • utilizarea siropului de fructoză-glucoză, la două state membre;
  • utilizarea amestecului de zahăr și a siropului de fructoză-glucoză, într-un stat membru;
  • utilizarea siropului de fructoză-glucoză și a îndulcitorilor, în patru state membre.

Tot din analizarea etichetelor de pe produsele din gama Fanta Portocale, a rezultat că se utilizează diferențiat, ingrediente cu rol de colorare, la nivel comunitar, după cum urmează: concentratul de morcovi, în două state membre, coloranți, într-un stat membru și caroten, în 24 de state membre.

Președintele ANPC declară război dublului standard

Horia Constantinescu, președintele ANPC a transmis că va face tot posibilul să combată și să pedepsească aspru practica dublului standard, întâlnită destul de des în țara noastră. Acesta a transmis că românii nu sunt „pelicanii Europei”, și nu trebuie să accepte produse slab calitative ale unor branduri cunoscute, ci merită același respect ca și restul cetățenilor din Uniunea Europeană.

Horia Constantinescu, președinte ANPC

„În primul meu mandat de președinte al Autorității, în anul 2019, am invitat reprezentanții instituțiilor similare din toate statele europene, pentru a le arăta că dublul standard există. Am fost singura țară ce a putut pune pe masă produse ale unor mărci celebre, cu rețete diferite, având eticheta identică. Atunci am folosit pentru prima dată expresia <Nu suntem pelicanii Europei!>.

Unul dintre produsele date ca exemplu atunci, este cel de astăzi. Ni se transmitea, la acel moment, că există studii care arată că românilor nu le plac la fel de mult portocalele ca altor cetățeni europeni. La începutul celui de-al doilea mandate de președinte, am subliniat faptul că, pe lângă ordinea necesară în țară, voi lupta să nu fim tratați ca cetățeni de mâna a doua în Europa.

La întâlnirea la care am participat anul trecut, la Praga, am vorbit celor prezenți, reprezentanți ai Protecției Consumatorilor în țările lor, că ne trebuie o bază de date cu etichetele tuturor produselor aflate la vânzare în Europa. Am reușit să conving pe unii dintre participanți de necesitatea acestui demers, așa cum încerc să o fac și astăzi, la nivelul Parlamentului țării noastre.

Transmit un mesaj ferm tuturor producătorilor, distribuitorilor și comercianților care au la vânzare produse în mai multe țări europene: Suntem toți egali, avem aceleași drepturi și trebuie să fim respectați la fel! Vom continua acțiunile, până ne vom face înțeleși. Indiferent de numele și mărimea operatorului economic, ANPC și eu personal vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca drepturile dumneavoastră, în calitate de cetățeni europeni, să fie respectate!”, a transmis Horia Constantinescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker