Sănătate

Studiu: Ce beneficii aduce a patra doză de vaccin Pfizer

Potrivit unui studiu israelian efectuat pe baza datelor referitoare la peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 100 de ani, o a patra doză de vaccin Pfizer reduce cu 80% riscul de deces în urma infectării cu visrusul SARS-Cov 2.

„În rândul receptorilor celei de-a patra doze de vaccin s-a observat o diminuare cu 78% a ratei mortalităţii cauzate de COVID-19, în comparaţie cu grupul nevaccinat” cu a patra doză, adică cu grupul vaccinat cu a treia doză”, relevă studiul efectuat de Clalit, cel mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, împreună cu două centre academice israeliene, citate de agențiile EFE și Agerpres. Cercetarea a fost efectuată în perioada ianuarie-februarie, când varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 era deja dominantă în Israel.

În urma răspândirii acestei variante care este cea mai contagioasă, Israelul a început în ianuarie campania de vaccinare cu a patra doză în rândul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, până în prezent fiind vaccinate cu această doză peste 747.000 de persoane. Israelul a reuşit astfel să menţină în rândul vârstnicilor o mortalitate redusă legată de COVID-19, dar autorităţile încep din nou să fie îngrijorate de o creştere a numărului infectărilor în ultimele săptămâni, după relaxarea restricţiilor la jumătatea lunii februarie.

 

Articole similare