Educație

Studenție militară din pole position pentru buzoianca Amalia-Iuliana Bălan

Absolventă a Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, buzoianca Amalia-Iuliana Bălan a fost admisă prima la Facultatea de Științe Economice și Administrative, specializarea Poliție militară, din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, după ce a obținut la testul de verificare a cunoștințelor doar note de 9 și 10. Succesul acesta pentru ea este ceva firesc pentru că încununează rezultatul pregătirii continue.

„Nu există secrete pentru succes. Este rezultatul muncii, pregătirii temeinice și învățării din propriile greșeli. Pentru această reușită vreau să le mulțumesc atât părinților care m-au susținut necondiționat, cât și cadrelor militare și profesorilor care m-au îndrumat pe parcursul celor patru ani de liceu, deoarece fără dedicarea lor nu aș fi ajuns în punctul în care să pot spune: Am reușit!”, a spus Amalia despre această frumoasă realizare.

Rezultatul ei este unul care aduce bucurie liceului militar pe care l-a urmat, iar responsabiliii acestuia îi transmit felicitări și îi urează succes în etapa următoare: „Felicitări, Amalia, și mult succes în etapa studenției militare! Ne mândrim cu tine!”, este mesajul postat pe rețelele de socializare al reprezentanților Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

Amalia a plecat la liceul militar din Breaza de pe băncile Colegiului Național „Mihai Eminescu”, unde a absolvit gimnaziul. Povestește că i-a venit această idee de a urma un liceu militar prin clasa a VI-a, când a urmărit  parada militară de 1 Decembrie de la București și după ce a participat la mitingul aviatic de la Bobocu. „I-am zis mamei că vreau să merg în Armată, gândindu-mă că o să merg la Academie și apoi o să ajung ofițer. Nu știam de liceele militare. S-a interesat mama și mi-a spus că dacă vreau să merg în Armată există și liceu militar. Prin clasa a VII-a am început pregătirea la sport. În clasa a VIII-a am dat probele și am văzut că sunt admisă”, își amintește Amalia cum a luat decizia  să facă pasul către Armată.

Amalia a avut și un prieten de nădejde care, cunoscându-i potențialul și calitățile, a încurajat-o să facă acest pas. Este vorba despre ofițerul de poliție Diana Mihaela Mihai. Am ținut legătura cu ea în toți acești ani, i-am știut parcursul rezultatelor școlare, munca asiduă și zilnică privind pregătirea ei școlară. În momentul în care mi-a spus despre dorința ei de a intra la un liceu militar și implicit de a urma o carieră militară am îmbrățișat-o și i-am spus că va reuși printre primii”, afirmă Diana Mihaela Mihai. Și a avut dreptate.

Anii de liceu au început odată cu pandemia, fapt care i-a dat ceva bătăi de cap Amaliei, care nu și-a putut revedea familia luni de zile. „Începutul a fost greu pentru că a fost și începutul pandemiei în 2020, și nu puteam ajunge acasă decât în vacanță. Eram cu măști și nu ne știam între noi și a durat ceva până ne-am acomodat cu noi și cu noile restricții și fără părinți și cu alt program și cu alte reguli”, rememorează Amalia începuturile sale de liceean la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”. Încet-încet și-a intrat în ritm și a fost depășită cu bine și perioada de pandemie. „Cea mai lungă perioadă în care nu am ajuns acasă a fost de trei luni. Fiind pandemie în clasa a IX-a și a X-a nu veneam în weekenduri acasă. Am reușit să trec peste asta. Mi-am spus că pandemia o să treacă. Eu am avut noroc să mă aflu aproape de școală și veneau părinții la mine în weekend și ne vedeam prin gard, cu măscuța pe față. Nu ne puteam îmbrățișa. Doar întindeam degețelele prin gard să le atingă mami”, povestește Amalia.

Pofilul ei în perioada liceului a fost de Matematică-Informatică, și de aceea, și Bacalaureatul l-a susținut la Matematică, Română și Informatică. Pe lângă materiile propriu-zise, ea mai avea însă și pregătirea militară, specifică profilului, pentru filiera vocațională. La matematică a fost similar cu cei din civil și în plus un curriculum diferențiat. A avut mai multe opțiuni să-și aleagă profesia, dar, spune ea, profesia a ales-o. „La finalul clasei a XII-a a trebuit să facem o listă cu toate academiile și toate opțiunile în ordinea pe care am dorit-o noi. Am avut 41 de opțiuni pe foaie. Poliția Militară era a treia opțiune. Eu intenționam să devin inginer. De aceea, primele două opțiuni aveau legătură cu ingineria. În urma notelor obținute la testul de verificare, am fost repartizată acolo. Am aflat că sunt prima admisă acolo. Pot spune că profesia m-a ales pe mine”.

Repartiția s-a făcut cumva ca la liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor prin alunecare, fiind diferită modalitatea de calcul a mediei. Cu media 9,25, Amalia a fost prima care a intrat la profilul respectiv. „E o altă modalitate de calculare a mediei de repartiție. Contează 17 la sută media din Bacalaureat, 33 la sută media din liceu și 50 la sută media testului de verificare a cunoștințelor, test pe care l-a dat sub formă de grile”, spune ea.

În următorii patru ani va fi studentă la Sibiu, la Academia Forțelor Terestre, iar în anul al II-lea își va alege specializarea. „Aș vrea să merg pe dosare penale, ori pe partea de penitenciare. Fiind în domeniu cumva, m-am mai sfătuit cu doamna Diana. Mi-a dat câteva sfaturi. M-a ajutat să văd potențialul acestei meserii și să o pun a treia opțiune”, mai spune Amalia.

Profesional, drumul Amaliei este foarte lung pentru că se vede la școală în următorii zece ani, pentru că după cei patru ani de facultate își dorește să continue cu un master și apoi cu un doctorat.

Vacanța care abia acum a sosit pentru ea va fi o perioadă în care va citi foarte mult, pentru că ne povestește că deja și-a făcut comandă de cărți la edituri, și de asemenea, va fi o perioadă în care va profita de timpul liber pentru a se plimba cât mai mult.

Articole similare