Economic

Struguri puțini și de calitate slabă, toamna aceasta, la Buzău

Chiar dacă anul 2021 a fost unul destul de capricios, iar condițiile meteo nu au fost pe așteptările fermie­rilor, producția de anul acesta a fost una bună. La nivel național, producția de struguri este mai mare cu 10-15 la sută decât cea din anul agricol precedent și chiar trece de un milion de tone, o cantitate record, care a mai fost realizată doar în anii 2017-2018, conform zf.ro.

Anul trecut, România a avut o suprafață cultivată cu viță-de-vie de 177.000 de hectare și o producție de 940.000 de tone de struguri, iar cantitatea de vin rea­lizată la nivel de țară a fost de aproximativ 5 milioane de hectolitri, arată datele de la Institutul Național de Statistică. În 2017, producția de struguri a fost de 1 milion de tone, iar în 2018 a fost de 1,14 milioane de tone.

Buzăul nu se bucură însă de o producție mai mare în acest an, așa cum se întâmplă la nivel național. Vremea destul de capricioasă de la începutul verii i-a ,,obligat” pe fermieri să înceapă cultivarea mai târziu. Mai mult, precipitațiile abundente au crescut și riscul apariției bolilor dăunătoare, iar acest lucru i-a obligat pe proprietari să aloce sume importante tratamentelor, pentru a menține cultura sănă­toasă.

Dar, cea mai mare pro­blemă a fost acumularea de zahăr. ,,Din punct de vedere al tratamentelor nu au fost puse foarte mari probleme, în schimb acumulări de zahăr s-au făcut mai greu, din cauza toamnei mai premature și cu temperaturi mai mici, iar strugurii nu au apucat să ajungă la acea acumulare de zahăr dorită. Producția de struguri de vin este de 6 tone media pe hectar, ceva mai mică comparativ cu anul trecut“, a declarat, pentru OPINIA Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău.

Acumularea de zahăr a fost cea care a creat, deci, probleme, iar recoltarea a început cu dificultăți. Unii dintre fermieri au mai lăsat strugurii, iar alții nu, acesta fiind și motivul pentru care producția a înregistrat o scădere anul acesta.

La nivelul județului  există încă informații cu privire la producția de vin din acest an, dar la nivel național lucrurile merg foarte bine. România a ajuns al șaselea cel mai mare producător de vin din Uniunea Europeană, conform informațiilor transmise de Organizația Internațională a Viei și Vinului. De asemenea, România se numără printre puținele țări care au înregistrat o creștere a producției în acest an, comparativ cu anul trecut. Concret, anul acesta producția din Ro­mânia a fost mai mare cu 37 la sută și este cea mai bună recoltă din ultimii cinci ani.

Viile românești au adus producții foarte bune, mai ales că anul 2021 este unul destul de slab, atât la nivel european, cât și la nivel global. România a produs 5,3 milioane de hectolitri de vin, cam cât Ungaria și Austria la un loc. În restul Uniunii Europene, se remarcă o tendință negativă. Producția din Franța a scăzut cu 27 la sută față de anul trecut, iar cea din Spania, cu 15 la sută.

,,Doar 5 la sută  din vi­nul produs intern este tri­mis peste hotare. Pe piața din România sunt circa 250 de crame și 130 de produse viticole atestate cu DOC (denumire de origine controlată), IG (indicație geografică) sau varietale”, mai scrie zf.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker