sâmbătă, 24 octombrie 2020

Statuia lui Alexandru Marghiloman a primit avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor

După ce, în luna ianuarie, Ministerul Culturii a semnalat câteva inconsecvenţe în legă­tură cu proiectul statuii lui Alexandru Marghiloman, lucrare de artă ce urmează să fie amplasată în apropierea Vilei Albatros, reprezentanţii Primăriei Buzău anunţă că lucrurile s-au rezolvat.

Potrivit viceprimarului Ionuţ Apostu, în momentul de faţă mai trebuie obţinute avizele doar pentru soclu, iar la finalul lunii martie lucrarea va fi dezvelită.

„A fost vorba despre unele solicitări venite din partea specialiştilor Comisiei Naţionale a Monumentelor de For ­Pu­blic. Sculptorul buzoian (n.r., Ciprian Dominoschi) a fost atunci prezent pentru a prezenta detalii referitoare la această operă de artă, iar acum observaţiile celor din comisie au fost puse în practică. Practic, a fost modificată un pic concepţia acestei statui. În final credem că va ieşi un monument cu adevărat plăcut ochiu­lui şi apreciat de buzoieni”, a declarat viceprimarul Ionuţ Apostu pentru Campus Tv.

Se mai aşteaptă avizul pentru soclu

Statuia din bronz care îl va reprezenta pe marele om politic va fi amplasată în zona de protecţie a vilei, la o distanţă de 34 de metri faţă de clădire. Statuia va avea o înălţime de 2,80 metri, va fi amplasată pe un soclu din beton şi, pentru a fi pusă în ­va­loare şi noaptea, va fi iluminată de patru reflectoare arhitecturale

„Procedura de selecţie privind desemnarea sculptorului a fost finalizată, avem toate avizele de la comisia Monumentelor, iar acum statuia a fost dată în lucru la o firmă din Arad (n.r., pentru  a fi turnată în bronz). Singura problemă la acest moment este emiterea autorizaţiei pentru soclu. Documentaţia a fost depusă, mai aşteptăm avizul din partea Direcţiei de Cultură şi Culte. Am înţeles că şedinţa va fi undeva pe data de 14 martie. Nu cred că vor fi probleme, ţinând cont că este vorba doar despre un soclu. Vom începe lucrările cât mai curând, astfel încât până la data de 27 martie, când este programată dezve­lirea statuii marelui om politic, toate lucrurile să fie în regulă”, a mai declarat Ionuţ Apostu.

Valoarea totală a lucrării este de 332.701 lei, sumă care include şi montajul statuii. Primăria Buzău intenţionează să organizeze, pe 27 martie, Zilele Alexandru Marghiloman, prilej cu care va avea loc şi dezvelirea statuii marelui om politic de origine buzoiană.

loading...
error: Content is protected !!