vineri, 16 aprilie 2021

Staţia de deşeuri de la Verneşti, un proiect pe bani europeni ratat de Consiliul Judeţean

Înfiinţată în anul 2014 special pentru a gestiona activitatea Staţiei-Pilot pentru procesarea deşeurilor din construcţii şi demolări – obiectiv de investiţii realizat cu fonduri europene – situată pe raza comunei Verneşti, SC Domenii Prest Serv SRL a Consiliului Judeţean Buzău s-a dovedit în puţinii ani de activitate a fi un fel de Urbis al municipiului Buzău, iar până anul trecut a funcţionat doar pe pierdere. În 2017 însă, Domenii Prest Serv a scos inxeplicabil un profit de  153.949,6 lei reuşindu-se astfel, potrivit raportului de gestiune al administratorului unic şi situaţiilor financiare la 31 decembrie, să se acopere pierderile din anul anterior de 101.403 lei.

Potrivit documentelor de care Consiliul Judeţean a luat act în şedinţa de luna trecută, deşi veniturile realizate  de societate anul trecut au fost de 2,1 milioane lei , ele au fost mai mici decât ce se prognozase, din cauză că Staţia pilot pentru valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări nu a colectat şi procesat cantitatea estimată. Uluitor însă, deşi pentru asta a fost înfiinţată societatea în urmă cu patru ani, staţia nu a produs decât 5.824,80 lei, venituri provenite din vânzarea materialelor rezultate prin procesul de eliminare a DCD, respectiv material inert şi materiale feroase.

Potrivit conducerii societăţii, conform dării de seamă în faţa asociatului unic, Consiliul Judeţean Buzău, veniturile astfel obţinute au asigurat parţial plata salariilor, celelalte cheltuieli fiind asigurate din alte surse financiare ale societăţii. De altfel, potrivit aceluiaşi raport prezentat consilierilor judeţeni, pe toată durata de funcţionare  a serviciului CD din Staţia Pilot Verneşti, „costurile salariale au fost diminuate prin acoperirea funcţionalităţii complete a structurii organigramei cu personalul existent, respectiv activitatea de pază fiind asigurată de personalul direct productiv şi prin sistemul de monitorizare video. De asemenea, reducerea costurilor cu exploatarea Staţiei Pilot din Verneşti s-a realizat şi prin asigurarea deplasărilor personalului angajat, în scopul promovării serviciului public şi a funcţionării optime a acestuia, cu singurul autovehicul aflat în proprietatea societăţii“.

Cu alte cuvinte, angajaţii ar fi trebuit să aducă bani de acasă ca să-şi asigure salariul.

Cu toate acestea, cheltuielile societăţii s-au cifrat la 1.942.000 lei din care 1.172.000 lei au fost cheltuieli cu salariile şi bonusurile.

Din cauza activităţii neperformante, Domenii Prest Serv a fost subiect de scandal de nenumărate ori în  şedinţele de Consiliu judeţean. De exemplu, în 2016, firma a făcut obiectul unui audit financiar, după ce o parte dintre consilierii judeţeni au pus la îndoială funcţionalitatea sa. A fost momentul  când fostul prefect Vasile Alecu a ales să îşi desfăşoare activitatea ca inspector guvernamental în cadrul secretariatului general al Guvernului, dându-şi demisia din funcţia de administrator unic la Domenii Prest Serv. În locul său a fost numit interimar chiar şeful Staţiei deşeuri de la Verneşti, Bogdan Gabriel Ene, pe o perioadă de doi ani, până la 23 aprilie 2018.

Activitatea serviciului public al Staţiei-Pilot din Verneşti constă în colectarea, procesarea, tratarea, refolosirea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase provenite din construcţii şi demolări (D.C.D.) – cum ar fi beton simplu, beton armat, cărămizi, ţiglă, asfalturi; – precum şi tratarea şi refolosirea acestora.

Serviciile de operare a Staţiei-Pilot D.C.D. se adresează persoanelor juridice, administraţiilor publice, dar şi persoanelor fizice.

Staţia a fost realizată în cadrul proiectului de „Valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări din judeţul Buzău”, realizat în colaborare cu SC Natura Management SRL prin Programul LIFE+ al Comisiei Europene. După finalizare, Buzăul a putut astfel beneficia de un sistem eficient de management al deşeurilor din construcţii şi demolări care putea fi extins şi implementat la nivel naţional dacă rezultatele obţinute ar fi fost satisfăcătoare. Iată că rezultatele nu au atins aşteptările.

Elementul central al proiectului l-a reprezentat realizarea unei instalaţii-pilot de tratare mecanică a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări (C&D), respectiv cele din categoria beton, cărămizi, ţigle şi materiale ceramice, fiind o premieră în România faptul că în instalaţia de la Verneşti pot fi tratate, prin finanţarea asigurată de proiect, deşeurile provenite din depozitele ilegale, astfel că acestea vor fi eliminate de pe teritoriul administrativ al judeţului. Tot o premieră a fost şi aplicaţia web interactivă asociată instalaţiei-pilot, care se constituia în prima bursă a deşeurilor din construcţii şi demolări şi a aterialelor rezultate din tratarea acestora.

Site-ul Bursa Deşeurilor din Construcţii şi Demolări (www.deseuri-constructii.ro ) ar fi venit în întâmpinarea generatorilor, deţinătorilor, valorificatorilor sau furnizorilor de servicii de tratare, depozitare şi/sau eliminare a deşeurilor C&D, prin facilitarea întâlnirii dintre cerere şi ofertă. Site-ul există, însă este nefuncţional, informaţiile necesare lipsind cu desăvârşire.

 

loading...