duminică, 07 martie 2021

Sprijin și orientare în carieră pentru elevi de la Colegiul Economic, de la profesioniști români din Italia, Belgia și Spania

14 elevi de la Colegiul Economic din Buzău, alături de liceeni din Oradea și Galați, dar și din Italia, participă, în perioada februarie-mai, la ediția a doua a programului „Mentorat pentru succes”, organizat la Milano de către asociația de tineri profesioniști români Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP) Milano și adresat elevilor de liceu români din Italia și România.

În total, sunt implicați 22 mentori, profesioniști români voluntari din cadrul comunității GRASP Milano, și 22 elevi de liceu români, 18 din România – de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Colegiul Economic din Buzău, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați – și patru din Italia, de la Scuola professionale Galileo Galilei Milano, Educandato Emanuela Setti Carraro Dalla Chiesa, Milano, Liceo scientifico opzione scienze applicate Caramuel, Roncalli di Vigevano și Liceo Classico „Jacopo Stellini” din Udine.

La ediția de anul acesta au fost selecționați 14 elevi de la Colegiul Economic Buzău. Nouă dintre ei  vor beneficia de sesiunile de mentorat și cursurile de dezvoltare personală prevăzute pe durata programului, iar cinci vor beneficia doar de cursurile de dezvoltare personală.

Temele abordate pe parcursul seminariilor de dezvoltare personală sunt vorbitul în public,  antreprenoriat, improvizație, marke­ting personal și gândire argumentativă. Aceste seminarii vor fi susținute de tineri profesioniști români care își desfășoară activitatea în diferite orașe din Europa. De asemenea, ei vor avea o sesiune legată de admiterea la facultățile din străinătate cu doi studenți români care studiază la Universitatea Oxford din Anglia și Universitatea Luigi Bocconi din Milano.

Obiectivele programului de mentorat sunt canalizarea energiilor elevilor spre activități care au cele mai mari șanse de reușită, accelerarea procesului de introspecție și autocunoaștere pentru tineri și dezvoltarea capacității acestora de a identifica singuri soluții și de a-și direcționa propria învățare.

„Programul va avea loc în perioada februarie – mai 2021 și se va desfășura sub formă de discuții online între mentor și mentorat, abordând subiecte precum aspirațiile și pasiunile elevului, alegerea universității, studiul la o universitate de profil din România și/sau din străină­tate, construirea unei cariere de succes. Principa­lele ­sco­puri ale programului sunt sprijinirea elevilor de liceu și  stabilirea unei legături cu un mentor ce a acumulat o experiență profesională la ni­vel internațional și care îi poate ajuta să își gestioneze propriul proces de învățare pentru a-și maximiza potențialul și abilitățile”, menționează reprezentanții organizației. De asemenea, elevii vor lua parte la o serie de trai­ninguri de dezvoltare personală și profesională oferite de GRASP Milano și partene­rii organizației.

,,Principalele scopuri ale programului este sprijinirea elevilor de liceu (din clasele a X-a și a XI-a) și stabilirea  legăturilor cu un Mentor ce a acumulat o experiență profesională la nivel internați­onal și care îi poate ajuta să își gestioneze propriul proces de învățare pentru a-și ­ma­ximiza potențialul și abilitățile. De asemenea, mentorații vor lua parte la o serie de ­trai­ninguri de dezvoltare perso­nală și profesională oferite de GRASP Milano și partenerii organizației”, se precizează pe pagina proiectului.

Mentorii sunt profesioniști români care își desfășoară activitatea în Italia, Spania și Belgia ca antreprenori, medici, jurnaliști sau care lucrează în companii multinaționale precum Unicredit, DIGI Italia, SKY Italia, EY, PwC, Zurich Insurance, Reckitt Benckiser și s-au alăturat programului din dorința a ajuta generația viitoare prin experiența lor profesională și personală.

GRASP – Global Romanian Society of Young Professionals a fost fondată în 2008 și este o rețea de tineri români profesioniști care doresc să se implice și să colaboreze în proiecte ce vizează modernizarea și dezvoltarea României. GRASP Milano a fost înființată în luna mai 2019 cu scopul de a forma o rețea de tineri profesioniști și studenți români care vor să împărtășească experiențele și cunoștințele lor cu ceilalți români. Unul dintre proiectele propuse comunității românești din Milano este programul „Mentorat pentru success”.

La prima ediție a programului  „Mentorat pentru succes” organizat de GRASP au participat 14 mentori, profesioniști români voluntari din cadrul comunității GRASP Milano și 14 elevi de liceu români, nouă de la Colegiul Economic din Buzău și cinci din zona Milano. Programul s-a desfășurat în 2020, din februarie până în mai și, pe parcursul celor patru luni, mentorii și elevii mentorați au avut discuții online pe subiecte, precum aspirațiile și pasiunile elevului, alegerea universității, studiul la o universitate de profil din România și/sau din străi­nătate, construirea unei cariere de succes și au luat parte la o serie de ateliere de dezvoltare personală și profesională organizate de echipa GRASP Milano.

„Mentorul este important în viața unui copil, deoarece îl îndrumă și îl ajută să își atingă potențialul ma­xim. Această experiență a fost una foarte plăcută și interesantă, pe care aș ­repe­ta-o oricând. Pe parcursul ­ședi­n­țelor, am abordat diferite subiecte, dar cea mai interesantă experiență a fost atu­nci când a trebuit să prezint anumite proiecte, în acele momente pot spune ca am încercat să înving cu adevărat emoțiile”, spune Mihaela, elevă din Buzău participantă la program.

loading...
error: Content is protected !!