luni, 01 iunie 2020

Spitalul Județean Buzău, pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru montarea aparatului RMN

Joi, 26 aprilie, la finele ședinței Consiliului Județean Buzău, președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, a dat o veste bună buzoienilor. Mai este doar un pas până ce Spitalul Județean va avea propriul aparat RMN, pentru a veni în întâmpinarea problemelor buzoienilor ce necesită investigații de acest tip.

Practic, în ședința Consiliului Județean Buzău a fost avizată suma pe care unitatea medicală buzoiană trebuia să o achite  firmei care a oferit servicii RMN buzoienilor până acum. „Bine­înțeles că a trebuit să-și recupereze o parte din investiții. Ei au avut un contract. A fost treaba Spitalului Județean. Experții au făcut niște calcule.  Spitalul Județean este sub coordonarea Consiliului Județean și ne trebuia o sumă de aproximativ de 3 miliarde. Pentru că acolo tebuie să ai niște condiții speciale, durata de execuție  este de aproximativ 4 luni. S-a făcut expertiza. Ne-a costat mult mai puțin, în jur de 180 de mii de lei”, a precizat președintele CJ.

Investiție doar în amenajare

Din fericire, conducerea  Spitalului Județean, împreună cu Consiliul Județean, în calitate de for coordonator, făcuse demersuri înainte ca această firmă să renunțe să mai ofere servicii buzoienilor. Ei au semnat în iarnă un contract, după cum a amintit președintele CJ, Petre Emanoil Neagu: ,,Am reușit să achiziționăm prin program guvernamental, împreună cu ­Mi­nisterul Sănătății”. De asemenea, președintele CJ Buzău a precizat că reușita aducerii RMN la Buzău a depins de faptul că lucrurile s-au făcut repede. ,,Mai sunt și alte spitale în nevoie. Dacă noi, în două luni de zile, nu reușeam să avem locația necesară ca să putem să-l montăm, îl pierdeam, mergea la un alt spital județean”.

Calendarul de instalare a aparatului

Punerea în funcțiune a aparatului RMN, potrivit informațiilor furnizate managerului unității spitalicești de către tehnicienii care au în respon­sabilitate montarea lui, constă în parcurgerea câtorva etape. Mai exact, pe 2 mai va avea loc montarea cabinei Faraday. Această etapă este absolut necesară pentru că echipamentul RMN generează un câmp magnetic care poate deranja alte echipamente de recepție din apropiere, sau poate influența alte aparate și echipamente me­dicale aflate în vecinatatea RMN-ului. În același timp, semnale radio generate de surse externe pot interfera cu echipamentul RMN influențând în mod negativ acuratețea informațiilor și a imaginilor generate. Din acest motiv, aparatele RMN sunt protejate (ecranate) folosindu-se cușca Faraday.

Apoi, ,,pe data de 7 mai va fi adus aparatul RMN, iar în perioada 9-16 mai se instalează mecanic, urmând ca în perioada 21-25 mai să se calibreze și se pune în funcțiune tehnic”, a precizat managerul unității Claudiu Damian. Se vor lua și avizele, iar în iunie va fi pus în funcțiune, iar buzoienii care au nevoie de investigații medicale cu acest aparat, vor fi scutiți de un drum la alte unități medicale din țară.

loading...
error: Content is protected !!