Sănătate

Spitalul Județean Buzău, acreditat pentru formarea rezidenților

Spitalul Județean Buzău a devenit centru de pregătire pentru medicii rezidenți. Prin urmare, studenții de la Medicină pot alege unitatea medicală buzoiană pentru formarea profesională, iar la finalul acestei perioade, dacă vor dori, vor putea rămâne să profeseze aici. Aceasta ar putea fi cheia pentru rezolvarea deficitului de personal cu care spitalul se confruntă de ani buni.

Dr. Ștefania Manolescu, directorul medical al Spitalului Județean

În prezent, în cea mai mare unitate medicală din Buzău sunt 20 de medici rezidenți pe secțiile Chirurgie, Ginecologie, Anatomie Patologică, iar cei de pe secția ATI și-au încheiat stagiul.

„Toți cunoaștem faptul că spitalele județene se confruntă cu lipsa de medici pe anumite specialități, însă vreau să vă aduc la  cunoștință  faptul că Spitalul Județean de Urgență Buzău este acreditat pentru formare rezidenți și aparține de Centrul Universitar București. Avem deja rezidenți în program de pregătire pe Chirurgie, Ginecologie, Anatomie Patologică și am avut și pe ATI. Vă așteptăm la noi cu mare drag”, este mesajul postat pe pagina personală de Facebook de directorul medical al spitalului, medicul Ștefania Manolescu.

Pentru a veni în sprijinul spitalelor, la finalul lunii iunie, Guvernul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă, noi reglementări care contribuie la reducerea deficitului de personal medical în spitalele publice şi la menţinerea în sistemul medical a rezidenţilor implicaţi în gestionarea pandemiei de COVID-19. Prin actul normativ aprobat se stabileşte că medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcţia de medic.

„Salarizarea va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire. Aceşti medici rezidenţi pot fi încadraţi în unităţi sanitare publice care înregistrează deficit de personal şi pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului. De asemenea, actul normativ clarifică situaţia rezidenţilor care pe perioada stării de urgenţă/stării de alertă ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detaşaţi în alte unităţi sanitare şi au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv.

Articole similare