Actualitate

Spania, Portugalia și Olanda în zona roșie, Grecia în zona galbenă. Vezi aici formularul de triaj pentru întoarcerea în țară

Spania, Portugalia și Olanda au intrat în zona roșie, în timp ce Grecia – una dintre destinațiile de vacanță preferate de către români – se află în zona galbenă, începând de la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, potrivit deciziei de joi a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină la sosirea în România din state aflate pe lista roșie sau pe cea galbenă.

Lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat intră în vigoare în 18 iulie, la ora 00.00. Astfel, de la mizeul nopții de sâmbătă spre duminică, Spania, Portugalia și Olanda au intrat pe lista roșie, iar Grecia trece de pe lista verde pe cea galbenă, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Principalele modificări în încadrarea statelor în cele trei zone în noua clasificare, valabilă din 18 iulie:

  • în zona roșie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia și Malaysia; Marea Britanie se menține pe lista roșie
  • în zona galbenă au intrat:
  • din zona roșie, în urma scăderii incidentei: Uruguay și Paraguay;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe și Libia;
  • în zona verde au intrat: Zambia, Guyana și Bahrain.

Vezi AICI lista integrală

Când se instituie carantina pentru cei care vin din statele aflate în zona roșie sau galbenă

  • La sosirea din state aflate în zona roşie sunt scutite de carantină doar persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19. Restul persoanelor nevaccinate intră în carantină.
  • La sosirea din state aflate în zona galbenă sunt scutite de carantină persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19 sau care prezintă un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau dovada trecerii prin boală.
  • La sosirea în România din zona verde nu există nicio restricție.

Sâmbătă a fost aglomerație la vama Makaza, la ieșirea din Grecia spre Bulgaria, unde, potrivit Digi 24, sute de români au așteptat să treacă granița pentru a se întoarce în țară. Mulți dintre ei și-au scurtat sejurul pentru că, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, Grecia a intrat în zona galbenă, iar cei care se întorc de acolo trebuie să intre în carantină dacă nu sunt vaccinați sau nu prezintă un test PCR negativ sau dovada trecerii prin boală.

Formular de triaj COVID la intrarea în România

La intrarea în România, toate persoanele trebuie să completeze un formular de triaj COVID care trebuie predat apoi unui reprezentant DSP aflat pe aeroport sau la punctul de frontieră.

Formularul poate fi COMPLETAT ONLINE și DESCĂRCAT AICI

Primul pas este completarea numărului de telefon, la care va fi primit un SMS cu un cod unic de validare pentru a putea completa formularul. Informațiile care trebuie completate în formularul de triaj necesar la intrarea în România sunt: nume, prenume, CNP, data nașterii, țara din care vine persoana respectivă.

Formularul de triaj este, de fapt, o declarație prin care persoana respectivă ia la cunoștință dacă trebuie să stea în izolare sau carantină, iar în acest caz trebuie să menționeze adresa în care va sta în această perioadă. (Preluare HotNews.ro)

 

Articole similare