miercuri, 28 octombrie 2020

Soiul tradiţional de tomate ,,Inimă de bou“, produs la Buzău, la mare căutare în ţară

Roşia „Inimă de bou”, un soi tradiţional şi nu hibrid, cu gust răcoritor şi dulce, cu o aromă discretă şi surprinzătoare, este destul de greu de găsit în ţară în ultima perioadă. Soiul este productiv, prezintă rezistenţă ridicată la secetă, iar fructele sunt de mărime peste medie (200-300 grame). Denumirea soiul se datorează formei inimii de bovină pe care o au fructele, iar cultura acestuia este destinată consumului în stare proaspată sau industrializării.

Lipsa de pe piaţa românească a soiului de tomate „Inimă de bou” a fost semnalată de preşedintele Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată Florin Burculescu, care este, în acelaşi timp, şi preşe­­dintele Cooperativei „Ţara Mea”, la o întâlnire pe care acesta a avut-o la Buzău cu fermieri din judeţ. Burculescu a menţionat faptul că doreşte să aducă pe piaţa românească tot mai multe produse autohtone, printre care şi acest soi de roşie „Inimă de bou”. Seminţele acestei legume sunt însă greu de procurat, o cantitate destul de mică fiind găsită la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. „La legume, acum mă chinui să iau sămânţă de la domnul Vână­toru. 200 de grame am mai găsit de roşii <Inimă de bou> netratată. Nu găsim. În toată ţara n-am găsit”, a menţionat  Florin Burculescu, preşedinte UNCAPI.

Cercetătorul Costel Vână­toru, de la Staţiunea de ­Cer­cetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, a confirmat faptul că a avut o întâlnire cu un reprezentant al Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată, precum şi faptul că, în acest an, pentru acest soi s-au produs foarte puţine seminţe. „Da, aşa este, am realizat acest soi, însă nu cu sămânţă, pentru că abia acum l-am reabilitat. Am oferit puţină sămânţă, dar ne-am angajat să facem mai mult şi am înfiinţat o cultură de seminţe, pentru ca la anul să le putem oferi o cantitate suficientă, chiar şi răsaduri. Pe lângă tomata <Inimă de bou>, s-a discutat şi despre reabilitarea şi introducerea în piaţă a soiurilor româneşti vechi, cele cu gust şi aromă de altădată, cum ar fi varza de Buzău, ceapa de Buzău, celelalte soiuri de tomate, ardeiul <Cornul caprei>, deci creaţii vechi care au ocupat suprafeţe mari în trecut, în rândul plantelor legumicole”, ne-a spus Costel Vânătoru.

Roşia „Inimă de bou”, pe care o cumpărăm de la ţărani şi pe care o ştie toată lumea, după trei zile trebuie aruncată, nu ţine, în vreme ce hibridul şi soiul rezistă cu săptămânile. Atunci, cei care fac agricultură la scară industrială preferă hibrizii, ca să poată exporta şi să reziste la păstrare trei-patru săptămâni.

loading...
error: Content is protected !!