Actualitate

Și-a radiat mașina în mod original: a falsificat certificatul constatator

Un tânăr de 23 de ani din Merei a fost trimis să muncească în folosul comunității chiar la primăria pe care a atras-o într-un proces penal. În luna iunie 2018, tânărul cu pricina a achiziționat un autoturism marca Audi, pe care l-a înmatriculat ulterior. În cursul lunii septembrie 2018, acesta a luat decizia de a vinde autoturismul, astfel că a postat un anunț pe platforma de vânzări on-line OLX. La scurt timp după acest moment, a fost contactat de o femeie care s-a arătat interesată de achiziționarea mașinii. În scopul încheierii convenției de vânzare-cumpărare, aceasta a mers la domici­liul tânărului, iar după exa­minarea autoturismului ofe­rit spre vânzare femeia a fost de acord să-i plăteas­că 2.000 euro.

Ulterior, cei doi s-au deplasat în municipiul Buzău, unde au încheiat o convenție de vânzare-cumpă­rare a autovehiculului. Potrivit înțele­gerii dintre cei doi, tânărul urma să definitiveze procedura de radiere a autoturismului și să expedieze cumpără­toarei documen­tele justificative pentru ca aceasta să poată înmatri­cula autoturismul. La primă­ria de domiciliu însă, tână­rul a aflat că nu poate efectua procedura de radiere a autovehiculului, funcțio­­narul din cadrul instituției comunicându-i că figurează cu debite restan­te pe care este necesar să le achite. Potrivit procesului-verbal întocmit de organele de cercetare penală în urma verificării evidențelor fiscale, tânărul figura cu de­bite curente și restante în ­va­loare totală de 6.876 lei.

Timp de aproximativ trei luni, acesta s-a chinuit să facă rost de suma de bani necesară pentru achitarea debitelor restante, însă nu a reușit. În tot acest timp, cumpărătoarea îl suna și îi solicita documentele ­pro­mise. Văzându-se astfel în imposibilitatea obținerii ștampilelor conforme în scopul radierii autovehiculului, tânărul a decis să falsifice amprenta acestora. Întrucât deținea la domici­liu un exemplar al unui contract de vânzare-cumpă­rare similar, obținut ca urmare a achiziționării unui alt autoturism, marca BMW, înre­gistrat la data de 24 octombrie 2018, contract pe care se aflau aplicate ștampilele Primăriei Merei, a procedat la copie­rea acestora. Ulterior, folosind imprimanta laser, a printat un nou contract de vânzare-cumpărare pe care se aflau ștampilele copiate. A semnat la rubrica vânză­tor, lăsând spațiul liber la rubrica cumpărător și a expediat cumpărătoarei trei exe­m­plare ale acestui înscris.

Pe 16 ianuarie 2019, cumpărătoarea a mers la primăria de domiciliu unde a înscris autovehiculul pe numele său, fiind aplicate de către funcționarul primăriei două ștampile în cele două rubrici special destinate de la finalul contractului, iar a doua zi s-a deplasat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și înmatri­cularea Vehiculelor Buzău pentru a înmatricula autoturismul.

Surpriză, însă! Cu ocazia examinării contractului de vânzare-cumpărare, polițistul de la ghișeu i-a comunicat că ștampila aplicată nu este conformă, solicitându-i să se deplaseze la primărie pentru a verifica autenticitatea acesteia. Acolo însă femeia a aflat că acele două ștampile nu au fost aplicate de către funcționari, reprezentând astfel un fals.

Fiind audiat în cauză în faza de urmărire penală, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, arătând că a copiat cele două ștampile completând pe una dintre aceasta olograf nr. ”652” (întrucât știa că la acesta figurează cu celălalt autoturism) și data de ,,20.11. 2018”, iar pe cealaltă numele și prenumele organului fiscal, funcția ,,inspector”, totodată contrafăcând și semnătura acestuia.

Cum era de așteptat, inspectorul în cauză a confirmat că nu a semnat ­vreo­dată contractul dintre cele două părți, scrisul nu îi aparține, iar ștampila este falsificată. Totodată, acesta a menționat că nr. 652 din data de 20.11.2018 nu există în registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării sau înregistrării, nr. 652 fiind alocat la data de 24.10.2018.

Pentru că și-a recunoscut fapta, tânărul a beneficiat de clemență, fiind condamnat la un an de închisoa­re cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de 2 ani, timp în care inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primă­riei comunei Merei, pe o perioadă de 90 de zile lucră­toare. Sentința pronunțată în luna decembrie a anului trecut nu a fost apelată, otiv pentru care a fost pusă în executare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker