AdministrațieEducație

FOTO / Sfârşitul lunii ianuarie, cel mai apropiat termen pentru revenirea Colegiului „Mihai Eminescu” pe Independenței

Sentimentul nerăbdării, instalat odată cu perspectiva mutării elevilor de la Colegiul „Mihai Eminescu” în imobilul de pe strada Independenţei chiar la început de an, a distorsionat, în parte, mesajele transmise atât dinspre Primărie, cât şi de conducerea unităţii de învăţământ. Primii interesaţi de reluarea cursurilor, pe 8 ianuarie, în noul sediu de pe strada Independenţei, elevii, au înţeles că mutarea se amână. Factorii de decizie – reprezentanţii Primăriei Buzău, conducerea Colegiului „Mihai Eminescu”, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Buzău, reprezentanţii instituţiilor statului cu rol de eliberare a autorizaţiilor şi avizelor de funcţionare, inclusiv constructorul -, au convenit că la momentul recepţiei lucrărilor va fi aflat şi cel mai important verdict – cel al pompierilor (ISU).

Am aflat de la viceprimarul Ionuţ Apostu că, înaintea recepţiei lucrărilor, solicitare avansată de constructor, a fost consumată o etapă premergătoare cererii/eliberării avizului de funcţionare din partea ISU. „În urmă cu o lună de zile”, spune viceprimarul Apostu, „o comisie ISU a fost în clădirea reabilitată și, în urma verificărilor, a transmis Primăriei ce are de făcut pentru ca, la momentul solicitării autorizației, documentul să poată fi eliberat fără întârziere”. La acel moment, pompierii nu au putut verifica starea tehnică a centralei termice, pentru că nu era pusă în funcţiune, dar viceprimarul spune că înainte de Crăciun aceasta a fost pusă în funcţiune şi de atunci asigură încălzirea imobilului, ceea ce înseamnă că la momentul recepţiei de săptămâna viitoare răspunsul pompierilor să fie doar o formalitate. De asemenea, la observaţiile comisiei ISU, au fost montate, la anumite ferestre, dispozitive de „defumare”, care vor intra în funcţiune în situaţii în care ar fi detectat fum în incinta clădirii, iar ferestrele să se deschidă automat. O a treia observaţie a ISU a făcut referire la funcţionarea unei uşi automate la intrarea elevilor.

Viceprimarul Apostu a evitat să avanseze termene exacte în ce priveşte momentul mutării elevilor, dar a subliniat faptul că săptămâna viitoare, la solicitarea constructorului, Primăria Buzău va face recepţia lucrărilor, din comisia respectivă urmând să facă parte şi un reprezentant al ISU Buzău.

De la ISU Buzău am primit un răspuns formulat, probabil, sub presiunea evenimentelor prezentate în presa centrală ca urmare a incendiului violent petrecut la „Ferma Dacilor”, din judeţul Prahova: În ceea ce privește termenele de soluționare a cererilor pentru emiterea avizului/autorizației  de securitate la incendiu acestea sunt de maximum 15 zile lucrătoare pentru aviz, respectiv 30 de zile lucrătoare pentru autorizație, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 180 din 29 noiembrie 2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă, situaţie în care documentaţia depusă este completă.

(3) Termenul de emitere a acordului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prevăzut la art. 30 alin. (4) din Legea nr. 307/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este de maximum 30 de zile lucrătoare.

(4) În situaţia în care documentaţia este completă, termenele prevăzute la alin. (1) şi (2) curg de la data înregistrării cererii”.

 

Articole similare